Povežite se s nama

Proteklih dana policija je zaprimila deset prijava građana kojima je provaljeno u stanove ili obiteljske kuće na području Opatije, Ičića, Kastva te Zameta, Potoka, Mlake i Pećina u Rijeci. Za sada nepoznati počinitelji većinom su otuđili novac u domaćoj i stranoj valuti, razni nakit, računala, satove, dokumente i druge predmete.

U jednom od slučajeva počinitelj, nije uspio ništa otuđiti, a u drugom ga je vlasnik zatekao na djelu te je odbacio otuđene predmete i pobjegao. Ovim kaznenim djelima oštećeni su hrvatski i strani državljani, a nastala materijalna šteta je znatna.

Policija upozorava sve građane na moguće provale te savjetuju poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite:
– zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
– ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
– ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
– ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
– ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke da ste odsutni na društvenim mrežama, na telefonskim sekretaricama ili sličnim sredstvima komunikacije
– ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni
– novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
– zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
– novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
– spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
– ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete

Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami, možda je i naoružan, a sigurnost vas i vaše obitelji je najvažnija. Policiji u hvatanju provalnika možete pomoći i na drugi način, odnosno ukoliko upamtite nekoliko podataka kao što su:
– osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…
– govor – dijalekt
– ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
– pravac u kojem je pobjegao

Ukoliko provalnika niste zatekli u domu također odmah pozovite policiju na broj 192, a predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.