Povežite se s namaNacionalna operna prvakinja Mirella Katarinčić Toić, svoj će oproštajni koncert, odlaskom u mirovinu nakon bogate i uspješne karijere, održati u srijedu, 20. lipnja 2018. s početkom u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Bit će to prilika za prisjećanje na velike uloge i poznate arije koje je naša primadona i umjetnica međunarodne reputacije tako suvereno izvodila posljednjih 40 godina!
Koncertom će ravnati maestro Igor Vlajnić, a uz orkestar riječke Opere, pridružit će joj se i gosti, kolege solisti riječkog opernog ansambla, Vanja Zelčić, Davor Lešić, Robert Kolar i Slavko Sekulić.

Izbor djela na programu izbor je iz uloga kojima je ova sopranistica obilježila riječku, ali i druge operne scene. Tako će se moći čuti najljepše arije Bellinijeve Norme iz istoimene opere, Verdijeve Amelije iz „Krabuljnog plesa“ i Elisabette iz „Don Carlosa“, Puccinijeve Tosce, ali i arije iz Offenbachovih „Hoffmanovih priča“, Ponchiellijeve „Gioconde“, Verdijeva „Rigoletta“, Straussovog „Šišmiša“ u izvedbi njenih gostiju.

U angažmanu Opere tadašnjeg Narodnog kazališta Ivan Zajc, Mirella Katarinčić Toić je od 1979. godine (s trogodišnjim prekidom kada je bila u angažmanu njemačkih kazališta Vereinghte Städtische Bühnen Krefeld und Mönchengladbach). Njeni su dosezi i uspjesi obilježili i trajno obogatili hrvatsku kulturu. Za hrvatsku glazbenu kritiku ona je najbolja hrvatska verdijanka i umjetnica svjetskog formata. Iza nje su maestralno interpretirani likovi, brojni sjajni koncerti, važne nagrade i uspješan pedagoški rad.
Dobitnica je Nagrade grada Rijeke, Nagrade Milka Trnina i Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Norme u Bellinijevoj operi. Primila je Odlikovanje za zasluge u kulturi, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Prestižnu nagradu “Vladimir Nazor” dobila je za ulogu Elisabette u Verdijevu Don Carlosu i ulogu Amelije u Krabuljnom plesu.

“Mirella Toić jedna je od najmuzikalnijih pjevačica s jednim od najljepših glasova koji se danas mogu čuti. Svojim bogatim i toplim ujednačenim lirico-spinto sopranom prekrasne boje, blistavih visina, raskošne zvučnosti, eteričnih piana, velike pokretljivosti, što joj omogućuje da s lakoćom savlada i virtuozne koloraturne ukrase, besprijekornim legatom, belkantističkom frazom u širokom luku, naglašenom muzikalnošću i razvijenom pjevačkom tehnikom, a nadasve iskrenom i dubokom ljudskošću, ostvarila je kreacije koje se pamte…”

Rečenice su to što ih je muzikologinja Marija Barbieri napisala o dugogodišnjoj solistici riječke Opere, nacionalnoj opernoj prvakinji Mirelli Katarinčić Toić”.