Povežite se s namaNa ovotjednom press kolegiju sudjelovali su župan Zlatko Komadina te pročelnice Edita Stilin i Dragica Marač. Teme su bile kriteriji i način financiranja domova za starije osobe čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, raspored sredstava centrima za socijalnu skrb PGŽ, prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2015./2016. godinu, kao i druge aktualnosti.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izvijestila je da je Županija iz decentraliziranih sredstava osigurala sredstva za rad domova za starije osobe u iznosu od 15 milijuna kuna, a za centre za socijalnu skrb 3,4 milijuna kuna. “Ono što je bitno napomenuti jest da se kontinuirano vodi računa o tome da standard pružene usluge u svim domovima bude podjednak, da se održava na zavidnoj razini, da se unaprjeđuju novi oblici socijalnih usluga i izvaninstitucijska skrb”, rekla je Marač dodavši da se u slučaju centara za socijalnu skrb teži pravilnoj raspodjeli dodijeljenih sredstava.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je da je predloženo osiguravanje 3064 mjesta za 122 razredna odjela u srednjim školama. U ovoj školskoj godini Primorsko-goranska županija obrazuje učenike u 100 programa – 6 gimnazijskih, 37 četverogodišnjih strukovnih, 37 trogodišnjih strukovnih, 12 umjetničkih i 8 za djecu s teškoćama u razvoju.

Za školsku godinu 2015./2016. predloženo je više strukovnih programa zbog deficita u tim zanimanjima. Primjerice, proteklih godina se nitko nije upisao u programe vodoinstalatera, pedikera i autolimara, dok je prošle godine u programima za stolare upisano pet učenika, a mesara četiri.

Na upit novinara o preseljenju Medicinske škole, pročelnica Stilin rekla je da je upravo u tijeku natječaj za završetak radova na unutarnjem uređenju Strojarske i brodograđevne škole u koju bi se selila Medicinska škola. Za opremanje Medicinske škole u proračunu je predviđeno 700 tisuća kuna, a selidba se očekuje unutar sljedećih 10 mjeseci.

Župan Komadina zaključio je da izvješće pročelnice Stilin jasno pokazuje da za svu srednjoškolsku djecu ima mjesta i da bi kroz politiku upisa trebalo voditi računa da djeca ne padaju prve razrede, već se upišu u programe koje mogu završiti.