Povežite se s nama
Na tavanu kuće u riječkom naselju Kozala u rujnu 2012. dogodio se zločin. Mirni starčić iz susjedstva k sebi je namamio troje djece koje je potom natjerao na skidanje i slikanje zbog čega je uhićen i osuđen na šest godina i dva mjeseca zatvora.

No, pet godina kasnije pušten je iz zatvora zbog dobrog vladanja i što je još gore – vratio se u isto ono susjedstvo u kojem je počinio zločin. Roditelji žrtava, kao i ostale djece iz obližnje škole od tada ne spavaju mirno. Peticijom traže da se pedofil odseli te da se postroži zakon kako se takvo što ne bi ponovilo drugdje, javlja RTL-ova emisija “Potraga”.

Prije pet godina u kući u Rijeci troje djece proživjelo je traumu koju nikada neće zaboraviti. Do tada obični susjed razotkriven je kao pedofil. Nakon što je odslužio pet od šest godina i dva mjeseca zatvora – vratio se u sujedstvo. Odmah do škole, ali i jedne njegove bivše žrtve.

Prestravljenim majkama itekako su živa sjećanja na ono što je njihovoj djeci 2012. napravio, sada 61-godišnjak, koji ponovno živi uz školu koju pohađaju žrtve.

Moje dijete se družilo sa dvoje dječice od moje prijateljice. U to vrijeme moje je sin imao nekih osam i pol godina. Stariji sin od moje prijateljice je tada imao kakvih sedam, sedam i pol, a najmlađa curica je imala kakvih šest godina”, započinje priču majka žrtve pedofila.

Djeca su tada nabavila novu igraću konzolu za koju im je nedostajao punjač.

“Djeca su došla kod mene doma, tražili su bilo kakav punjač za to, ali kako kod mene nije bilo punjača vratili su se kod prijateljice koja ih je poslala do gospodina dotičnog jer je imao te sprave, bavio se elektronikom”, priča nam majka žrtava pedofila.

Dvojica dječaka ostala su u prizemlju kuće, dok je susjed djevojčicu namamio na tavan pod izlikom da će joj pokazati stare igračke. No kada su došli gore, susjed je u ruke uzeo fotoaparat.

“Onda je slikao, prvo normalno. Glavu, oči, usta, otvorena i zatvorena. I onda ju je poslije pitao hoće li skinuti majicu. Ona nije htjela. Ali on je uzeo, digao majicu, da joj slika grudi. I onda joj je poslije skinuo hlače, skinuo gaćice i slikao joj je spolovilo i stražnjicu. I onda je rekao maloj da to mora biti njihova tajna i da ne smije nikome reći”, o stravičnom činu kazala nam je majka žrtava pedofila.

Na tome bi možda i ostalo da djevojčičinu bratu nešto nije bilo čudno.

“U tom trenu je mali pitao malu: ‘Što si ti radila gore kod barbe na tavanu?’ I meni je automatski bilo slabo. Presjeklo me skroz. Ja sam se samo okrenula prema njima i pitala sam malu: ‘Gdje si bila i što si radila gore na tavanu?’ I ona onako blaženo nevino dijete, kao anđelić – nije imala pojma što ju je snašlo i što se desilo – i ona govori meni onako, kaže: ‘Mama ne smijem ti reći, to je tajna.”

Malo po malo, kći joj je na kraju odala detalje strašnog zločina.

“Kad je ona je meni prvo rekla da je on nju slikao, ja sam mislila da ju je slikao ovako bezveze. I kad je ona meni rekla da joj je slikao otvorena usta – to je meni bilo jako čudno. I pitam ja nju je li te slikao još nekako, a ona kaže slikao mi je cike i slikao mi je… dolje, kaže skinuo mi je gaće i slikao me golu. I ja sam u tom trenu počela plakati, ona je vrisnula i onda je rekla: ‘Mama ja nisam kriva, ja nisam znala.”

Šok je bio još veći kada je doznala da je žrtva bio i njezin sin te da je susjed nakon njezine kćeri fotografirao i sina njezine prijateljice.

Policija je odmah reagirala i uhitila susjeda koji je sredinom lipnja 2013. na riječkom Županijskom sudu proglašen krivim za spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina i iskorištavanje djeteta za pornografiju te osuđen na šest godina i dva mjeseca zatvora.

Nakon svega obiteljima žrtava nije jasno zašto je Županijski sud u Sisku, gdje je služio kaznu, pedofila pustio ranije, a osobito kada se zna da živi u blizini škole i bivših žrtava.

“Dakle moje dijete je ponovno suočeno s počiniteljem i moje dijete je u situaciji da ga se mora paziti, čuvati. Dakle ako ide u školu – netko ga mora pratiti. Ako se vraća iz škole – netko ga mora dočekati. Ako ide na nogomet opet ga netko mora pratiti. Ako ide na bilo koju vanškolsku aktivnost, dakle gdje god da to dijete krene netko mora krenuti s njim. I isto to dijete negdje dočekati. Dakle to dijete nema svoju slobodu”, ističe majka žrtve pedofila.

“Kada se to desilo mi smo živjeli nekih 60 do 70 metara od njega. Sad sam se ja hvala Bogu preselila kilometar niže, ali opet moja djeca dolaze opet u istu školu jer ne mogu zbog njega jednoga njima uništiti cijelo djetinjstvo da izgube, da izgube prijatelje – meni to nema smisla. Jer mislim da bi trebalo više misliti na žrtve”, naglašava majka žrtava pedofila.

Iz Županijskog suda u Sisku kažu kako je pedofil pušten uz zabranu približavanja žrtvama i članovima njihovih obitelji te ima obvezu redovito se javljati policiji i sudu. No za obitelji žrtava to nije dovoljno. Tvrde – njihova djeca ponovno proživljavaju potisnute traume.

Školu koju pohađa više od 300 osnovaca od njegova dvorišta dijele tek – tri stepenice. Dok su djeca još stizala na nastavu, novinari RTL-ove “Potrage” odlučili su pokucati na vrata 61-godišnjaka i pitati ga hoće li otići.

Dotični tvrdi da nema opasnosti za djecu. Pristao je da ga snimimo u stanu, ali samo tonski. Zbog bolesti, za koju tvrdi da je tumor na mozgu operiran 2012., govori gotovo nerazumljivo, no stalno ponavlja kako nije kriv.

“Samo sam ih slikao. Drugo nikada ništa nisam napravio. Ja tu već kraj škole stanujem već 40 godina. i nikada ništa nisam napravio niti ikada bi. Prvo bih si odrezao desnu ruku nego nešto napravio djeci”, kaže nam 61-godišnjak koji je izdržavao zatvorsku kaznu.

“Nije bila gola. Samo se vidjelo ono što se nije smjelo vidjeti. Vidjele su se dojke. Da Vam budem iskren – ne znam zašto sam ih fotografirao.

Unatoč njegovim obećanjima, majke žrtava u strahu su, a i roditelji druge djece iz Osnovne škole Kozala.

Osuđeni pedofil, kako nam je rekao, ne namjerava otići s trenutne lokacije. “Za djecu nema straha. Ja im nikad ništa nisam napravio. I ni neću”, kazao je za RTL.