Povežite se s nama

Vijesti

Otkriven spomenik na Maloj Učki za 22 stradala stanovnika

Objavljeno

na

Foto: Marin Aničić, Novi listNa Maloj Učki jučer je svečano je otkriveno spomen-obilježje povodom obilježavanja 75. obljetnice stradavanja stanovnika toga sela tijekom Drugom svjetskog rata. Naime, 1944. godine na Učki su stradala 22 žitelja, a cijelo je selo zapaljeno i sravnjeno sa zemljom.

Na svečanosti su sudjelovali pročelnik Ureda PGŽ Goran Petrc, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije dr.sc.Emil Priskić, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i zamjenik načelnika Općine Matulji Bruno Frlan te predsjednik UABA-e Opatija Bruno Starčić, počasni predsjednik Oleg Mandić i predstavnik mještana Male Učke Đino Martinčić.

– Procjenjuje se da je između 1945. i 1990. godine u Hrvatskoj sagrađeno oko 6 000 spomenika, bista, skulptura i spomen-ploča posvećenih događajima i osobama vezanima uz Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji. No, gotovo 3 000 tih spomenika, prema neslužbenim informacijama, nakon 1990. godine je uništeno ili oštećeno.Osuđujem svaki takav vandalizam i smatram da je antifašizam dio povijesti našeg naroda kojeg ne samo da se ne trebamo stidjeti, već ga i trebamo isticati i biti ponosni što je na antifašističkom temelju nastala i Republika Hrvatska, što je napisano i zagarantirano Ustavom RH, a antifašističke vrednote temelj su i Statuta Grada Opatije, kao i svih demokratskih društava i moderne Europe kojoj i mi pripadamo, naglasio je zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić.

Inicijativu za postavljanje spomenika pokrenuli su mještani Male Učke i članovi UABA-e, a Grad Opatija i Općina Mošćenička Draga rado su poduprli projekt, osigurali sredstva te su se dogovorili kako će spomenik biti postavljen na samoj granici dvije lokalne samouprave. Spomenik je načinjen prema idejnom projektu Serđa Cappellettija, a pored imena stradalih na spomeniku je uklesan i prigodni tekst autorice dr.sc. Vjekoslave Jurdana,

Nakon svečanog otkrivanja spomenikai uslijedio je glazbeni program u kojem su nastupili KUD Lovor iz Lovrana te čakavska pjesnikinja Marina Česen.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram