Povežite se s nama

20. travnja 1908. godine otvorena je Pučka čitaonica Drenova, a danas je na istom mjestu otkrivena spomen-ploča za 110. obljetnicu.

Događaj i postavljanje ploče organiziralo je lokalno Društvo poštovatelja baštine „Bez granica“. Spomen ploča se nalazi na katu kuće s adresom Svetoj Jurja 21, danas u vlasništvu Dušana i Savice Štefan, a upravo je Dušan, zajedno s zamjenikom gradonačelnika Nikolom Ivanišem, pred okupljenima otkrio ovu spomen-ploču.

Zamjenik Ivaniš je napomenuo kako ova čitaonica dokaz da je pismenost temelj svake kulture i stvaranja uvjeta da se napreduje u svakom pogledu. „Drenova je poseban dio grada jer svoju bogatu povijest može pokazati u svom Zavičajnom muzeju, a ima i veoma aktivnu udrugu koja se bavi očuvanjem baštine“, rekao je Ivaniš.

Prilikom kratke svečanosti, učenica OŠ Fran Franković Marina Zeko pročitala je pjesmu „Prvi pozdrav drenovskoj čitaonici koja je na istom mjestu izrecitirana 1909. godine.

Dušan Štefan istaknuo je kako je uloženo mnogo rada, vremena i dobre volje da se tradicija i jezik „ne pozabe“, a zatim je pročitao prigodan tekst Christiana Grailacha, urednika Drenovskog lista i zaljubljenika u lokalnu povijest. Predstavnici društva „Bez granica“ Damir Medved i Vesna Lukanović kazali su kako je i prije 110 godina postojala potreba za kulturnim sadržajem, ali i očuvanjem tradicije i jezika, te zahvalili Gradu Rijeci, KD Kozala i gradskoj Direkciji za mjesnu samoupravu.

U 19 sati u Zavičajnom muzeju Drenove bit će održano predstavljanje pretiska knjige „Od drenovske čitaonice do knjižnice“, autora Christiana Grailacha, kojem će nazočiti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Nakon uvoda slijedi predavanje “Otvaranje čitaonica u Istri i sjevernom primorju krajem 19. i početkom 20. stoljeća”, koje će održati prof.dr. Andrea Roknić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a na predstavljanju će nastupiti pjevački zbor OŠ Fran Franković i Mješoviti pjevački zbor Drenova. Svečanosti će prisustvovati i gosti iz Lanišća u Istri koje također obilježava 110. obljetnicu postojanja čitaonice u Lanišću.

Grad Rijeka