Povežite se s namaProglašenjem najizvornije tradicijske barke te prigodnim programom ispred HNK Ivana pl. Zajca otvoren je 4. Festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2015 – Mala barka, međunarodni program valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine, koji se u Rijeci održava od 20. do 27. svibnja.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić, predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Robert Mohović, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak te Martina Pavelić iz Turističke zajednice Kvarnera.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je kako festival Fiumare izvrsna prilika da se pomorska baština te brodograđevna i ribarska tradicija Rijeke predstave ne samo turistima, već i građanima Rijeke.

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić naglasio je kako festival Fiumare, ne samo da obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, već potiče na očuvanje tradicije, kulture i baštine, izuzetno bitnih segmenata turističke prepoznatljivosti na globalnom tržištu.

U sklopu svečanosti proglašena je najizvornija tradicijska barka koja sudjeluje na ovogodišnjem festivalu Fiumare – rovinjska batana u vlasništvu muzeja Kuća o batani. Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović i Jakov Karmelić iz Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana uručili su Luki Simiću posebnu zastavicu, koja se na barci, izloženoj još danas na Korzu, vijori u znak obilježavanja Europskog dana pomorstva i promocije pomorske baštine.

U sklopu prigodnog programa održan je počasni mimohod Gradske straže Bakar i Bokeljske mornarice te nastup klapa Vidulice i Flumen Sancti Viti.

U sklopu 4. Festivala mora i pomorske tradicije Fiumare, od ove godine i dio međunarodnog projekta Mala barka, održava se niz atraktivnih događanja na području i u blizini Mrtvog kanala, riječke tržnice, riječkog akvatorija i terminala, s ciljem promocije Rijeke i Kvarnera kroz prezentaciju i valorizaciju baštinskih potencijala u području pomorstva, ribarstva i tradicijske brodogradnje, ali i turističkih destinacija i njihovih eko-etno proizvoda.

Festival je započeo jučer, izložbom tradicijskih barki na Korzu, a nastavljen je danas nizom programa. Tako su u Wenzelovoj i Verdijevoj ulici održane radionice tradicijskih pomorskih vještina Mala barka – radionice tradicijske brodogradnje, mornarskih vještina, nautička radionica i radionica ribarskih vještina, dok su na štandovima promovirane knjige s pomorskom tematikom, autohtoni proizvodi Kvarnera te ponuda i glazba Gorskog kotara.

Nadalje, u organizaciji športsko-ribolovnog društva Luben za učenike osnovnih škola održani su predavanje i radionice pomorskih vještina, dok je u HNK-u Ivana Zajca otvorena izložba “Titanic – Carpathia”. Radi se o prilagođenom postavu istoimene izložbe koja je tijekom 2012. godine, u povodu 100. obljetnice havarije Titanica, bila postavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Izložbu, u sklopu koje je izložena i replika jednog od malobrojnih sačuvanih spasilačkih prsluka s Titanica, predstavio je kustos Nikša Mendeš.

Večeras u 19 sati na riječkoj se ribarnici otvaraju izložbe “Skrivene ljepote Kvarnera” autora prof. dr. sc. Marcela Kovačića (autori fotografija Danijel Frka i Marcelo Kovačić) i “Impresije Riječke luke”.
(S.R.L.)

Programi u sklopu festivala Mala barka – Fiumare 2015. u petak 22. svibnja:

  • Mrtvi kanal  – Izložba tradicijskih barki, od 9 do 20 sati
  • Wenzelova/Verdijeva ulica – Sajam autohtonih proizvoda Kvarnera, Folklor i glazba Mala barka – Primorje, Radionice tradicijskih pomorskih vještina Mala barka – radionice tradicijske brodogradnje, mornarskih vještina, nautička radionica i radionica ribarskih vještina, od 9 do 14 sati
  • ŠRD Luben   – Predstavljanje knjige „Tradicijske barke Jadrana“ Luciana Kebera, u 12 sati
  • Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka – Riječka pomorska baština u slici i riječi, stručna predavanja, od 14 do 18 sati
  • Luka Rijeka (putnička luka)  – Regata tradicijskih barki na jedra Mala barka – Fiumare 2015., u 17 sati
  • Akvatorij putničke luke – 3. svečani konvoj brodova i brodica „Rijeka s mora“, u 19 sati, Vatromet s Lukobrana, u 22 sata

Ribarska fešta Mala barka – Fiumare 2015. koja se po programu trebala održati na lukobranu, otkazuje se zbog najavljenog lošeg vremena.

Grad Rijeka