Povežite se s nama

Mozaik

Otvorena izložba “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke”

Objavljeno

na
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka predstavljena je i otvorena izložba “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke” autora Tee Perinčić i Markusa Leidecka. Izložba je dio projekta Brdo kulture, a organizirana je suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci.

Izložbu je, u ime Primorsko-goranske županije otvorila zamjenica župana Marina Medarić. Naglasila je kako izložba progovara o zanimljivoj i dinamičnoj povijesti Grada Rijeke i većeg dijela Primorsko-goranske županije. Riječ je o prostoru migracija, na kojem su se izmjenjivale vlasti i države ostavljajući “pečate” svog trajanja na ovim prostorima. Zahvaljujući njima, istaknula je Marina Medarić, mi danas o gradu Rijeci možemo govoriti kao o kozmopolitskom i otvorenom gradu.

Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja naglasila je da ova Izložba progovara o Rijeci i to ispravama iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća kojima su dodjeljivana građanska prava onima koji su bili rođeni u Rijeci ili su se u Rijeku doselili, a pravo punopravnog građanstva zaslužili su svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći. “Isprave su to koje se čuvaju u našem Muzeju i Državnom arhivu u Rijeci i predstavljaju važan dio riječke povijesti”, istaknula je Nikolina Radić Štivić i najavila i film koji se može pogledati uz izložbu o zahtjevnom restauratorskom poslu na papiru.

Zahvalila je djelatnicima Muzeja i Državnog arhiva u Rijeci, studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Odsjeka za povijest, diplomskog studija Povijest i interpretacija baštine koji u našem Muzeju koji je Stručna baza Sveučilišta u Rijeci provode stručnu praksu. Ravnateljica je na financijskoj, ali i svakoj drugoj pomoći zahvalila i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci.

U ime Grada Rijeke nazočnima se obratio gradonačelnik Marko Filipović. Istaknuo je kako izložba govori o zanimljivom razdoblju riječke povijesti i preispituje našu multikulturalnost, naš kozmopolitski duh, otvorenost i toleranciju kojom se danas ponosimo iako put do toga nije bio ni jednostavan ni lak o čemu svjedoči i ova izložba. Gradonačelnik je zahvalio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i Državnom arhivu u Rijeci na predanom radu na ovoj zanimljivoj izložbi. Pozvao je i Riječanke i Riječane da je posjete ističući kako se izložba događa uoči obilježavanja Dana svetog Vida, zaštitnika Grada Rijeke.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram