Povežite se s nama

Fiuman Plus

Ovako mladi krajobrazni arhitekt Ivan Dajak vidi novu opatijsku Slatinu

Objavljeno

naOdavno je poznato da iz našega kraja dolaze mnogi izvrsni mladi ljudi i stručnjaci u svom poslu. Na žalost, mnogi od njih žive i rade negdje izvan naše mikroregije ili u inozemstvu, a u rodni kraj dolaze samo vikendom ili za praznike. Jedan od njih je Ivan Dajak koji je nedavno dobio prestižnu nagradu National Geographica – Žuti okvir.

Ivan je odrastao u Opatiji. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, a u gimnaziju je pošao u Rijeku. Nakon srednje škole kratko studira na Ekonomskom fakultetu i radi u opatijskom Kraš Choco baru. Budući da je od malena bio vrlo kreativan, razmišljao je da njegov životni poziv bude nešto gdje bi njegova kreativnost došla do izražaja. Nakon dugog razmišljanja odlučio je pokušati upisati krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Kao student pokazao se vrlo uspješnim u onome što radi te su njegovi brojni projekti dobili veliko priznanje struke, a Ivan dobiva nagradu za nagradom. O svemu su novinari portala RivijeraNews popričali s Ivanom u velikom intervjuu.

Nedavno si diplomirao krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Koja je bila tema tvog diplomskog rada?

“Tako je, krajem rujna sam diplomirao Krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Tema mi je bila Projekt krajobraznog uređenja područja plaže Slatina u Opatiji po mentorstvom doc.dr.sc. Petre Pereković.”

Kako to da si došao na ideju napisati rad o Slatini? 

“Pa prvo zato što sam Opatijac i ovim diplomskim radom sam htio dati prijedlog kako stručno riješiti problem Slatine. Nekoć centar društvenog života, odmora, trgovine i užitaka, a danas otužni prikaz neuređenog, zapuštenog i neprivlačnog prostora. Sve su to atributi koji kupalište Slatina opisuju od njegovih početaka, odnosno početaka kupališnog turizma u Opatiji do današnjeg dana.

Obalno područje Opatije, posebno Slatine, predstavlja izuzetno vrijedan prostorni resurs koji je rezultat kompleksnog odnosa krajobraznih elemenata uvjetovanih fizičkim ograničenjima topografije terena i bogatog kulturnog nasljeđa koji je kroz dva desetljeća društvenog i ekonomskog razvoja rezultirao formiranjem jedinstvene i prepoznatljive vizure grada kakvu danas imamo.

Potreba za obnovom trenutno neuglednog kupališta Slatina i uz nju vezanog poteza šetnice te stvaranje gradskog trga je uistinu neophodna. Potrebno je prostor Slatine urediti kao višefunkcionalni prostor, a ne samo kao kupalište. Svojom pozicijom u samom centru grada, može nuditi višenamjenske sadržaje i događanja. Moje je mišljenje kako Slatina treba postati prostor koji bi svojim uređenim parterom, izgledom i bogatstvom vizualnih elemenata te oblikovanjem i sadržajem bio privlačan, kako domicilnom stanovništvu, tako i gostima kroz cijelu godinu.”

Kako bi prema tvojem viđenju trebala izgledati nova Slatina?

“Uređenjem višenamjenske centralne zone područja plaže Slatina, Opatija dobiva na novoj urbanoj kvaliteti koja integrira prirodne i tradicionalne vrijednosti lokacije u suvremene procese privremenog ili stalnog boravka korisnika (turizam- privremeno, stanovništvo- stalni korisnici). Proširenje šetnice Lungomare, stvaranje “klasičnog “trga, te novi gradski sadržaji doprinose kvalitetnijoj ponudi kupališnih površina i sadržaja.

Granicu između izgrađenog i morske obale tj, plaže čini šetnica Lungomare koja se proteže uzduž cijelog obuhvata. Šetnica ima 3 točke različitog karaktera a to su prostor za izlaganje skulptura i boravište na sjevernom dijelu, trg koji predstavlja ulazak plaže u urbanitet grada u centralnom dijelu te restoran s vidikovcem i pristaništem za manje brodove na južnom dijelu. Centralni gradski trg je oformljen na prostoru povijesnog trga Vladimira Gortana. Unošenjem elemenata quincunx kao slobodna interpretacija klasicističkog parka i tračnica na mjestu trse iz 19.st. u podu na moderan način predstavlja poveznicu na povijest Opatije. U nastavku trga prema obali smjestio se drveni vidikovac koji prelazi preko kupališnog dijela Slatine i dolazi iznad površine mora gdje je točka na kojoj se pružaju najbolje vizure na Rijeku, Krk, Cres, Učku. Svojom konstrukcijom i materijalom podsjeća na sojenicu koja je na tom mjestu bila prije izgradnje sadašnje plaže…”

…a plaža?

“Sama plaža je oblikovana terasasto te prati liniju šetnice. Podijeljena je na tri zone, kupalište i sunčalište na sjevernom dijelu, sport i rekreacija u središnjem te intimnija zona na južnom dijelu. Spoj obale i mora ima nekoliko različitih karaktera što doprinosi na kompleksnosti i stvara zanimljive vizure s mora. U oblikovanju obale umetnuti su drveni molovi nepravilnih oblika i različitih veličina koji također predstavljaju tradicionalni element opatijskih kupališta”, rekao je Dajak.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram