Povežite se s namaFotografija koja se u petak navečer pojavila na popularnoj Facebook grupi REF na kojoj je vidljiva plahta kako visi iz jedne sobe riječkog zatvora privukla je vrlo veliku pažnju, a nije promaknula ni novinaru dnevnog lista 24 sata.

Radi se o takozvanoj međućelijskoj dostavi zahvaljujući kojoj se švercaju cigarete, poruke, pa u pojedinim slučajevima čak i narkotici.

Za ‘međućelijsku dostavu’ znaju i čuvari. Ustaljenim signalima šalju se poruke, a sve se ‘dostavlja’ u čarapi

Ta međućelijska ‘veza’ plahtama visjela je nekih 15-20 minuta. Izgledalo je kao da se netko sprema na bijeg kroz rešetke, rekao je Goran (32) iz Rijeke, koji je snimio prizor.

On je u petak oko 23 sata sjedio s dva prijatelja u omiljenom kafiću kraj crkve sv. Vida, nasuprot riječkog zatvora. Pozornost su im privukle dvije vezane plahte spuštene kroz rešetke od jedne do druge ćelije s viših katova. Dežurni pravosudni policajac u riječkom zatvoru pojasnio je kako slučaj spuštenih plahti između ćelija i nije nekakva ozbiljna stvar. Rekao je tek da su se plahte tamo našle slučajno, da su to obične bedastoće i da nam ništa više ne smije reći.

Gotovo da nema zatvorenika koji ne zna da se poruke, cigarete, novine, pa čak prošvercana droga, mobiteli i slično, dostavljaju u čarapi vezanoj u čvoru na dnu plahte koja se kroz rešetke spušta do niže ćelije. Ustaljenim signalima šalju se poruke poput: “priznao sam”, “nisam priznao ništa” ili “nemoj priznati”. Čarapa i tenisica obješena o rešetku na određenoj poziciji označava sat odlaska u šetnju, a posuda na prozoru znači nedostatak droge, navodi se u 24 sata.