Povežite se s nama

Sport

Ove nedjelje na aerodromu Grobnik se trči Wings for Life

Objavljeno

na
Stotine studenata Sveučilišta u Rijeci, sportaša i rekreativaca, kao i građana Rijeke i durgih gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji, pridružit će se ovog vikenda globalnoj humanitarnoj utrci Wings for Life World Run 2022 pod motom ”trči za one koji ne mogu”. Riječka ”etapa” utrke Wings of Life, koju organiziraju Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci – YUFE, Riječki športski sveučilišni savez u suradnji s Društvom sportske rekreacije Kvarner te uz podršku Općine Čavle, održat će se na Grobničkoj pisti, pokraj aerodroma u Čavlima u nedjelju, 8. svibnja u 13 sati. Sav prihod od uplaćene startnine utrošit će se na istraživanja kojima je cilj pronaći lijek za ozljede leđne moždine.

“Wings for Life je globalna akcija trčanja, istog dana na mnogim mjestima u svijetu trčat će se za humanitarne ciljeve. Važno je sudjelovanje studenata, nastavnika, zaposlenika i svih građana, a mi smo danas ovdje da svih pozovemo da dođu na Grobničku pistu i da trče kako bi pokazali da imaju u sebi iskru aktivnog načina života, ali i kako bi podržali plemeniti cilj izlječenja ozljeda leđne moždine”, pozvala je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Nakon automobilističkog prvenstva, odnosno WRC utrke na Platku, Čavle su ponovo domaćin globalne sportske manifestacije sa svjetskim značajem.

“Krenulo nas je ove godine, gotovo svaki vikend imamo natjecanje svjetskog ranga. Jako smo sretni što smo domaćini utrke Wings for Life koja je posebna upravo po svom humanitarnom karakteru i po tome što se na nju pozivaju ne samo profesionalci, već i rekreativci, jer na ovom događanju nije važno pobijediti, nego sudjelovati. Iz toga razloga, pozivam sve naše mještane i udruge da se iskažemo još jednom, da budemo humanitarni, da trčimo, hodamo ili šetamo za dobar cilj”, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dodavši kako je lani ova utrka, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, otvorila bogat kalendar događanja u Općini Čavle.

Wings for Life World Run je jedinstvena globalna utrka koja okuplja trkače i trkačice te sudionike u kolicima diljem cijeloga svijeta.

“Ova utrka nije namijenjena samo studentima i zaposlenicima Sveučilišta, već svim građanima Općine Čavli, Grada Rijeke i svih drugih sredina u našoj županiji, odnosno svakome tko se želi uključiti ovaj globalni pokret i svojim sudjelovanjem podržati humanitarni cilj. Sudionici mogu trčati, hodati, šetati svojim tempom jer rezultat je u drugom planu. Sudionici u cijelom svijetu kreću u isto vrijeme, cilja nema, već 30 minuta nakon početka, brzinom 14 kilometara na sat, „kreće“ virtualno presretačko vozilo koje se može pratiti u mobilnoj aplikaciji Wings for Life. Nakon što vozilo „dostigne“ sudionika, za njega je utrka završila, a u aplikaciji može vidjeti koje je mjesto u poretku zauzeo, u usporedbi s ostalim trkačima u svojoj državi i u svijetu”, rekla je dopredsjednica Riječkog športskog sveučilišnog saveza Tamara Puschmann.

Ove godine održava se 6. izdanje utrke, a riječki su studenti sudjelovali na svim dosadašnjim natjecanjima.

“Riječki studenti sudjelovali su na utrci Wings for Life prvi puta 2016. godine, tada je Pomorski fakultet organizirao odlazak u Zadar gdje se održavalo hrvatsko izdanje ovog sportskog događanja. Od od 2017. godine u organizaciju se uključio Studentski zbor kako bi utrka postala sveučilišni projekt i te godine sudjelovalo je 350 riječkih studenata. Godinu dana kasnije, odazvalo se gotovo 500 studenata Sveučilišta u Rijeci, što je bio najveći studentski tim na svijetu, koji je postigao 11. mjesto u ukupnom poretku. Još 2019. godine natjecali smo se u Zadru, a nakon pandemijske 2020. godine kada se utrka nije održala, odlučili smo mjesto događanja približiti studentima i organizirali smo riječku „etapu“ na Čavlima. Želja nam je bila da se nakon pandemije ponovo vrati sportski žar u studentske živote, da pokažemo sportsku i humanitarnu stranu, da se svi zajedno udružimo i ujedinimo u dobrom cilju”, poručila je predstavnica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Nina Vukelić.

Nakon završetka utrke, sudionici se mogu ostati družiti uz okrjepu i glazbeni program, pratiti napredak ostalih sudionika i zabaviti se u dobrom društvu i odličnoj atmosferi. Kotizacija u visini od 90 kuna namijenjena je u potpunosti za humanitarne svrhe, a prijave traju do samog dana utrke, nedjelje 8. svibnja.

“Sveučilište u Rijeci i Općina Čavle daju nam veliku podršku u organizaciji ovog događanja. Za sve sudionike, osim službenih majica utrke i bafova, osigurali smo okrjepu za, odnosno voće, izotonike i vodu za trkače, prostor za druženje, kao i okrjepu nakon završene utrke. Svi oni koji se nikad nisu okušali u trčanju, ovo je idealna prilika jer je Grobnička pista sjajna lokacija za šetnju i jogging. Zato dođite na Grobnik, možete uživati u pogledu na planine, slušati motodrom i biti dijelom jedne lijepe globalne sportske priče, čak i ako niste natjecatelj. Prošle godine ostali smo doista dugo, naš najuspješniji natjecatelj, čavjanski triatlonac Mihael Ban, trčao je 32 kilometra i čekali smo dugo dok ga automobil nije pretekao. Sudionici mogu doći vlastitim prijevozom, ili iskoristiti priliku i ukrcati se na jedan od dva besplatna autobusa, od kojih jedan kreće iz grada, a drugi s Kampusa na Trsatu”, zaključila je predsjednica Društva sportske rekreacije Kvarner Barbara Gržetić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže