Povežite se s namaTradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala na širem području Kvarnera. Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa, oglašuju se i zvona, a niti oktanski zaljubljenici ovih dana ne miruju. Početak svake kalendarske godine, poslije višednevnih blagdana s prekidima, obilježava novo karnevalsko ludilo.

Autoklub RI autosport, devetu godinu za redom, organizira dojmljivu i specifičnu međunarodnu karnevalsko-turističko-sportsku manifestaciju jedinstvena imena „9. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2018.“ u subotu 20. siječnja.

Iz Viškova skupina šarenih prometala na dva, tri, četiri i više kotača nastavit će put do srca Kastva – izvorišta „europskog pješačkog puta“. Spuštaju se potom do dobrih ljudi Frlanije na putu do oktanskog i zvončarskog „velegrada“ Matulja, ove godine na prostoru između škole i sportske dvorane. I sve će potom završiti u Opatiji bajnoj – „staroj dami hrvatskog turizma“, biseru Kvarnera. Sva su sudjelujuća vozila registrirana, maškarana, kao i njihovi vozači, te brojna pratnja. Prijave se primaju do 16.siječnja, a ove se godine očekuje 30-ak vozila sa stotinjak sudionika.  Uz domaće već tradicionalno dolazak su najavili i gosti iz Italije i Slovenije.

Gradski i općinski očevi i majke Općine Viškovo, Grada Kastva, Općine Matulji i Grada Opatije, ujedno pokrovitelji manifestacije izuzetnom su podrškom organizatorima i sudionicima otvorili „mala vrata velikog putovanja“, od Halubja do Liburnije, uz nemjerljiv doprinos pripadajućih turističkih zajednica koje su supokrovitelji. Zanimljivu priču na kotačima pod maskom podržava i pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Okupljanje sudionika je u Viškovu na parkiralištu „Milihovo“ gdje se vozi i prvi ispit spretnosti sa startom u 10 sati. Drugi je ispit u centru Matulja u 13 sati, ispod osnovne škole. Cilj i završno proglašenje s brojnim nagradama, za sportske rezultate i maškarane dojmove, je u Opatiji na kupalištu Slatina oko 15 sati.

Spomenimo i kako je od 15. siječnja u riječkom Caffe baru Iskra, pored hotela Bonavia, otvorena izložba fotografija osam do sada održanih rallyja, uz koje su izloženi plakati i rally tablice. Uz prisustvo brojnih sudionika rallya, poklonika, te partnera Autokluba RI autosport, na otvorenju izložbe predstavljeno i ovogodišnje deveto izdanje rallyja Halubje-Liburnija. Ujedno se kroz prigodne panoe najavljuje i sljedeća 4. međunarodna izložba sportskih automobila, kartinga, motocikala, povijesnih vozila i pratećih sadržaja „RI oktan sport fest BK-nova 2018.“ što će se održati u ožujku. Izložbu u Caffe baru Iskra moguće je razgledati svakodnevno do 25. siječnja.