Povežite se s namaDruga po redu Plava čistka, jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja u organizaciji Udruge Žmergo, održat će se u subotu, 9. svibnja, od 9 sati, u Rijeci i Opatiji. Osim Plave čistke, u subotu će se održati i nekoliko puta, zbog lošeg vremena, odgađana Zelena čistka i to na području Brašćine – Pulac, Srdoči i Rječina u Rijeci, te Šetalištu Carmen Sylva u Opatiji.

Ovogodišnju akciju čišćenja mora, Plavu čistku, predstavili su danas u prostorima Informativnog centra Grada Rijeke Helena Traub, voditeljica kampanje, Ana Golja, predsjednica Udruge Žmergo i Igor Pasković, voditelj logistike.

Glavna akcija čišćenja održat će se u subotu, 9. svibnja, na Kantridi u Rijeci i na Preluci, dok će u petak, 8. svibnja, čistiti članovi obrazovnih institucija koje sudjeluju u Plavoj čistki. Za četvrtak, 7. svibnja, je u Opatiji predviđena pokazna vježba vatrogasaca, izvlačenja automobila iz mora, u 9 sati, a u 10 sati će ronioci iz Opatije i Slovenije čistiti podmorje.

Lokacije čišćenja za Zelenu čistku koja će se također održati u subotu od 9 sati su Brašćine – Pulac (Riječki urbani vrtovi), Srdoči i Rječina (od banskih vrata prema izvoru) u Rijeci, te Šetalište Carmen Sylva u Opatiji.

Za Plavu čistku na Kantridi koodinator je Luka Grbac. Koordinatorica Zelene čistke, u subotu 9. svibnja na lokaciji Brašćine-Pulac (Riječki urbani vrtovi) je Patricia Tićac, na lokaciji Srdoči treba tražiti Info punkt Crvenog križa, koodinator akcije je Aktiv DDK Srdoči – Mile Jelača, dok je na lokaciji Rječina – od banskih vrata prema izvoru koodinatorica Lidija Legac.

Plava čistka je ekološka akcija čišćenja mora i podmorja u kojoj sudjeluje 20 zemalja Mediterana i 29 zemalja diljem Hrvatske. Održava se u sklopu pokreta Let’s do Mediterranean koji obuhvaća zemlja mediteranskog prstena s zajedničkim ciljem – čist Mediteran. Prošle godine je u akciji sudjelovalo 15 zemalja i 60 tisuća volontera.

U sklopu akcije, volonteri Udruge Žmergo proveli su promotivno- edukativni program „Morska sreća bez smeća“ na štandu na Korzu kroz igre osmišljene da potaknu svijest građana o zagađenosti naših vodenih površina, kako bi ih potaknuli na sudjelovanje u ovoj ekološkoj akciji.

Volonteri su na Korzu igrali Ribolov – igru vađenja smeća iz bazena u kojoj su sudjelovali i veliki i mali te igru operacije vodenih životinja – iz trbuha vodenih životinja, koje su bile nacrtane na podu, sudionici su vadili smeće. Igrao se i Memory – igra dobrog zapažanja i slaganja parova na temu ekologije i prirode. Prijepodnevni interaktivni edukativno-promotivni program na riječkom Korzu zabavio je građane Rijeke.

Sve informacije o lokacijama čišćenja i mogućnosti sudjelovanja dostupne su na www.zelena-cistka.org.

Grad Rijeka