Povežite se s nama

Mozaik

Ove subote svjetlosni spektakl u Lovranu će potpuno oživjeti Trg Sv. Jurja

Objavljeno

na

Foto: Momo WilkeOve subote, 12. studenog 2022.g., u samom centru Lovrana dogoditi će se kulminacija ovogodišnjeg izdanja projekta Svjetlarna Lovran – mapiranje Trga Sv. Jurja. Riječ je o imersivnom svjetlosnom spektaklu koji će, za ovu priliku posebno izrađenim audio-vizualnim efektima i animacijama, oživiti fasade zgrada i kuća koje okružuju lovranski Trg Sv. Jurja. U dva termina, od 19:00 i od 21:00 sat, posjetitelji će moći ušetati na poznati lovranski trg i doživjeti ga u doslovno – potpuno novom svjetlu. Autorski tim umjetnika na čelu s Damjanom Šporčićem i Larom Badurina stvara program koji će, uz premijerno prikazani materijal, posebnom vrstom laserskih projektora projiciran na fasade pitoresknih kuća na trgu, uključivati i neka iznenađenja.

Svjetlarna je kulturno umjetnički projekt odnosno događaj koji se treću godinu zaredom odvija u Lovranu i u potpunosti je financiran iz proračuna Općine Lovran. Prve godine, bio je dijelom Susjedstva Lovran, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i kao takav je jedan od rijetkih projekata proizašlih iz EPK njedara koji je zaživio i donio nešto novo lokalnoj zajednici.

Prošle se godine program događao u Galeriji Laurus i bio je ostvaren u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Ta se suradnja nastavlja i ove godine. Pod imenom ‘’Platforma za eksperiment 4.3’’ i pod mentorskom palicom profesorice Lare Badurina, dijelom je izvannastavnog programa Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Ekipi studentica i studenata Akademije pridruženi su i poznati riječki vizualni umjetnik Damjan Šporčić, pulska umjetnica novih medija Gaia Radić te poseban gost predavač – umjetnik i kostimograf Iztok Hrga iz Ljubljane. Ova će kombinacija iskustva i mladosti, u tjednu uoči i tjednu nakon kulminacije projekta i glavnog događaja na Trgu Sv.Jurja u Galeriji Laurus, održati radionice produkcije i postprodukcije čiji će rezultati biti vidljivi u subotu 12. studenog na glavnom događaju za javnost, a potom i u tjednima nakon službenog završetka projekta.

Produkcijski tim Svjetlarne Lovran se posebno zahvaljuje Primorsko-goranskoj županiji, vodećem partneru u projektu Mala barka 2, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (virtualni muzej mora Mala barka), Koordinaciji udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre), Kući od mora – interpretacijskom centru ribarske i pomorske baštine Eko muzeja Mošćenička Draga te autoru Tomislavu Budiseliću ispred Studija Insomia, na ustupljenim video materijalima.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.01.2023.
Od četvrtka, 26. siječnja 2023. godine bit će zatvoren istočni ulaz / izlaz na parkiralište Delta zbog radova na uvođenju novog sustava naplate. Previđeno trajanje radova je minimalno 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram