Povežite se s nama
Općina Omišalj proteklih nekoliko tjedana vodi snažnu kampanju protiv plutajućeg LNG terminala u moru, a velika završnica na rasporedu je ove subote, 03. ožujka, za kada je najavljen prosvjed u samom središtu Rijeke.

Prosvjed će se održati s početkom u 12 sati na Korzu, odnosno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Iz općine Omišalj ističu pet glavnih razloga za svoj prosvjed:

1. Plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.
2. Plutajući LNG terminal nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.
3. Plutajući LNG terminal nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristiti će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.
4. Plutajući LNG terminal ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti PGŽ, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.
5. Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

Organiziran je i besplatni autobusni prijevoz s otoka Krka u Rijeku.