U ponedjeljak navečer se u zagrebačkom hotelu Esplanade veselilo i slavilo. Naime, proglašeni su najbolji među najboljim restoranima i chefovima Hrvatske po izboru Dobrih restorana. Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u nas, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske. Svi oni su na tu listu stigli zahvaljujući potpunoj predanosti onome što rade, ulažući neprestani trud i energiju kako bi se održali na samom vrhu i kako bi trajali još puno godina.
Nositi ime vrhunskog i najboljeg u jednoj zemlji nije mala stvar, to treba opravdati i u budućnosti jer gosti naprosto ne praštaju. Kad je restoran konstantno pun i kad se za stol u njemu mora čak i čekati, znači da se tamo radi nešto dobro, da je hrana koju ti kuhari s cijelim svojim timom pripremaju zaista vrhunska i da se na takvo mjesto vraća. U restoran se ne ide zadovoljiti glad, u restoran se ide radi doživljaja, radi novog iskustva. To je zadovoljstvo koje se pamti i koje se dijeli s ljudima koji, pak, dijele iste interese i kojima hrana nije samo hrana, navodi Jutarnji list.
Najbolji restorani Istre i Kvarnera:
1. Bevanda, Opatija
2. Plavi podrum, Volosko
3. Marina, Novigrad
4. Monte, Rovinj
5. Batelina, Banjole
6. San Rocco, Brtonigla
7. Badi, Umag
8. Draga di Lovrana, Lovran
9. Johnson, Mošćenička Draga
10. Tramerka, Volosko
11. Kukuriku, Kastav
12. Damir & Ornella, Novigrad
13. Zigante, Livade
14. Rivica, Njivice
15. Astarea, Brtonigla
16. Giannino, Rovinj
17. Vodnjanka, Pula
18. Sv. Nikola, Poreč
19. Stari Podrum, Momjan
20. Puntulina, Rovinj
