Povežite se s nama
Danas se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će se utvrditi konačna lista kandidata za Sabor koalicije kodnog imena “Hrvatska raste” kojom će se predstaviti hrvatskim biračima.

Iz stranačke središnjice procurila je informacija kako će koordinator za osmu izbornu jedinicu Željko Jovanović članovima Glavnog odbora predložiti sljedeću listu:

 1. Željko Jovanović
 2. Peđa Grbin
 3. Silvano Hrelja (HSU)
 4. Nansi Tireli (Laburisti)
 5. Ana Komparić Devčić
 6. Tanja Vrbat
 7. Dino Manestar
 8. Danijel Ferić
 9. Andrej Poropat (HNS)
 10. Sandra Krpan
 11. Gordana Vukoša (Laburisti)
 12. Ada Damjanac
 13. Mirela Ahmetović
 14. Walter Volk

U skladu s demokratskim načelima i slobodom izražavanja različitih mišljenja kojima se u SDP-u diče, ne sumnjamo da će Glavni odbor usvojiti Jovanovićev prijedlog.

Na listi nema većih iznenađenja. Kandidati koji su zauzeli prvih šest mjesta imaju iskustva u sabornici. Naime, prema brojnim anketama kojima nas “bombardiraju” u posljednje vrijeme šest kandidata s ove liste gotovo su sigurni članovi novog saziva Sabora. Bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa te premijerov čovjek od povjerenja Željko Jovanović očekivano nosi listu u istarsko-riječke izborne jedinice. Pulski odvjetnik, premijerov miljenik i SDP-ov Vladimir Šeks, punim imenom Peđa Grbin našao se na visokom drugom mjestu. Nekada Sanaderov, danas Milanovićev posrednik za odnose s umirovljenicima Silvano Hrelja iz HSU-a zauzeo je treću poziciju. Iako predizborne ankete Laburistima nisu predviđali sjajan rezultat, predsjednica te nekadašnje treće opcije Nansi Tireli zauzela je (pre)visoko četvrto mjesto i time osigurala još četiri godine vegetiranja u saborskim klupama. Riječanka Ana Komparić Devčić i Tanja Vrbat iz Umaga zauzele su mjesta na listi koja im jamče saborske klupe te će vrlo vjerojatno izboriti novi četverogodišnji mandat.

U saborsku fotelju mogao bi useliti i Dino Manestar iz Crikvenice o čemu smo pisali u jednoj od prošlih analiza. Koaliciji vladajućih smiješi se i sedmo saborsko mjesto iz osme izborne jedinice kojeg će zauzeti mladi SDP-ov lav kapitalizirajući svoju ulogu u unutarstranačkim obračunima.

Danijel Ferić iz Pule zauzet će osmo mjesto u kojeg vjeruju samo najzagriženiji SDP-ovci.

Posebno je zanimljivo deveto mjesto koje saborski mandat jamči samo u raspletu kakvog možemo vidjeti u znanstveno-fantastičnim filmovima. Njega će zauzeti jedini HNS-ovac na listi, Andrej Poropat. Iako je popularnost HNS-a u rapidnom padu, ne treba zanemariti činjenicu da u Rijeci stranka ima brojno članstvo koje možemo nazvati stabilnim biračkim tijelom. Ako Poropat junior uspije mobilizirati članove svoje stranke i njezinog pokojeg simpatizera, mogao bi skupiti dovoljan broj preferencijalnih glasova i pomjeriti listu sebi u korist.

Tome se ne mogu nadati riječka gradska vijećnica i ravnateljica kastavske osnovne škole Sandra Krpan, laburistica Gordana Vukoša, Ada Damjanac iz Fažane, Mirela Ahmetović iz Omišlja i Walter Volk. Poznavateljima političke situacije u riječkom gradskom vijeću zasigurno će kroz glavu proletjeti hipotetska situacija u kojoj Milanović skuplja većinu saborskih zastupnika za sastavljanje nove Vlade i baš u trenutku kada počinje prebrojavanje glasova Walteru Volku zazvoni mobitel. Na premijerovu sreću, četrnaesto mjesto ne jamči mjesto u sabornici.

Sukladno očekivanjima, vladajući biračima nisu ponudili ništa novo. No, od onih koji žele zadržati svoju vlast nismo očekivali radikalne promjene. Iskusni zastupnici i zaslužni članovi stranke pokušat će u idućih nekoliko tjedana zaraditi povjerenje birača i pomoći premijeru Milanoviću da osvoji novi četverogodišnji mandat na čelu Hrvatske. Ne treba smetnuti s uma kako na listi nema brojnih uglednih SDP-ovaca. Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina odbio je prvo mjesto na listi baš poput riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Na listi nema opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, predsjednika skupštine Primorsko – goranske županije Erika Fabijanića, zamjenice župana Marine Medarić, Obersnelovog zamjenika Marka Filipovića, bivše saborske zastupnice Romane Jerković i sive eminencije riječkog SDP-a Lorisa Raka. Jesu li spomenuti političari izgubili ambicije ili je posrijedi tihi bojkot premijera i njegovih ljudi, možemo samo nagađati.

Sigurno je samo to da nas čeka izrazito zanimljiv politički okršaj. Prije i nakon izbora.