Povežite se s namaZahvaljujući multidisciplinarnom sveučilišnom projektu, kao primjeru dobre prakse u skrbi za pacijente s najtežim invaliditetom, riječka bolnica je prva u Hrvatskoj nabavila uređaj za potpomognutu komunikaciju  Tobii Dynavox I-15+.

Ova sofisticirana oprema prati pokrete očiju pacijenta i omogućava komunikaciju pogledom, pomažući tako paraliziranim pacijentima koji ne mogu govoriti da komuniciraju samo pogledom.

Uprava KBC-a prepoznala je potrebu da svojim pacijentima u jedinicama intenzivne njege omogući korištenje takvim uređajem. Naime, ovakvim se uređajem omogućava njihova komunikacija s bolničkim osobljem te se istodobno znatno ubrzava i olakšava proces njihova liječenja. Time je KBC Rijeka postala prva ustanova u Hrvatskoj koja s pomoću takve napredne tehnologije omogućuje komunikaciju pacijentima koji zbog teškog zdravstvenog stanja ne mogu govoriti.

Partneri i donatori bolnice na ovom projektu su: Tehnički fakultet, Medicinski fakultet, Sveučilište  u Rijeci, Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ, Fakultet zdravstvenih studija, Dom zdravlja PGŽ te tvrtka E-Glas d.o.o.

Uvođenjem ovakvih komunikacijskih alata KBC Rijeka želi poboljšati ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata, kao i veću produktivnost i zadovoljstvo osoblja. Asistivna tehnologija donosi ugodnije okruženje i olakšava stručnom osoblju razumijevanje potreba pacijenata i pružanje njege.