Povežite se s namaPortal Fiuman.hr svakog ponedjeljka odabrat će kroz rubriku Priča tjedna najpozitivniju vijest u tjednu iza nas i dodijeliti joj palac gore.

Jedna od bitnih demografskih mjera u ovom razdoblju kad se nemali broj mladih iseljava u inozemstvo, bez ikakve dvojbe su također školske i studentske stipendije.

Njih dodjeljuje praktički svaka općina i grad u Primorsko-goranskoj županiji, a tijekom proteklog tjedna većina njih potpisivali su nove ugovore za školsku, odnosno akademsku godinu koja je u tijeku. Njihov iznos varira ovisno o jedinici lokalne samouprave. Ukupno gledano, očekivano najviše izdvaja Grada Rijeka, oko 1,1 milijun kuna na godišnjoj razini, ali ne zaostaje puno ni Grad Opatija s izdvajanjem od 750 tisuća kuna na godišnjoj razini, a tu treba istaknuti kako oni i svim osnovnoškolcima daju besplatne udžbenike te sufinanciraju za srednjoškolce.

Tim tragom možda će krenuti i Grad Rijeka sudeći prema amandmanima koje na proračun predlaže tzv. Srednja struja u Gradskom vijeću, pa će možda i riječki školarci iduće godine moći računati na novčanu pomoć od 500 kuna.

Dodatni poticaji za nastavak obrazovanja, naročito onima koji se nalaze u težoj financijskoj situaciji, definitivno je mjera koja bi trebala imati prednost pri sastavljanju proračuna u svim gradovima i općinama, a čini se da to polako sve više prepoznaju i načelnici te gradonačelnici.

Zbog toga su brojne vijesti o potpisivanju ugovora za stipendije zaslužile palac gore u prošlom tjednu.