Povežite se s namaRedovna, 26. sjednica Gradskog vijeća Opatije, koja se održavala jučer popodne obilovala je temama na dnevnom redu, a kasno sinoć prekinuta je tijekom 11. točke, Izvješća o radu ustanove Festival Opatija, zbog nedostatka kvoruma, kada su je oporbeni vijećnici napustili. 26. sjednica nastavit će se narednoga tjedna, o čemu će preciznu informaciju vijećnici i javnost dobiti na vrijeme.

Dio gradskih vijećnika smatra kako je neprihvatljivo ponašanje Festivala Opatija i njezine ravnateljice Rajne Miloš, koja tek u listopadu 2016. godine podnosi izvještaj o radu ustanove za 2013., 2014. i 2015 godinu. Sve je veće nezadovoljstvo radom te gradske ustanove koja godišnje prima višemilijunske dotacije iz gradskog proračuna, a samo na plaće i honorare troše čak oko milijun kuna, dok istovremeno ove godine program koji su pripremili je prema procjeni mnogih bio iznimno neatraktivan.

Početak sjednice obilježen je brojnim vijećničkim pitanjima, od uređenja plaža do cijena vode, stanja u LRH d.d. ali i zanimanja vijećnika (Robert Kurelić, lista AM, LIST, PGS) je li moguće da Grad financijski izdašnije podrži autohtone manifestacije, poput Liburnicona ili Liburnia Film Festivala, koje bilježe sve veću posjećenost i rast kvalitete. Upravo se s tom konstatacijom i ocjenom kvalitete spomenutih manifestacija s Kurelićem u potpunosti složio i gradonačelnik Ivo Dujmić. Dodao je informaciju kako ih je Grad i do sada podupirao, u skladu sa zahtjevima njihovih organizatora koji su stizali u Grad, a temeljem kojih se odlučuje o dodjeli i visini tih potpora. Osim kroz direktne financijske dotacije, Grad je primjerice LFF-ovim organizatorima ustupio na korištenje Ljetnu pozornicu, što je u također podrška koja ima vrijednost, utvrđenu cjenikom.

U Izvještaju o radu gradonačelnika u periodu siječanj – lipanj 2016. gradonačelnik Dujmić primijetio je kako je ove godine Opatija milijunto turističko noćenje realizirala sedam dana ranije no lani, te su dosadašnji pokazatelji ostvarenih turističkih rezultata – jako dobri, uz naznake da će i zimska sezona biti uspješna, pa je već sada jasno da je ovo jedna od najboljih turističkih godina za Opatiju u njezinoj povijesti. Gradonačelnik je također istaknuo da je uočljivo i kako rastu porezni prihodi, kada je riječ o izvršenju proračuna u prvih pola godine, a to ukazuje na trend oporavka gospodarske aktivnosti u gradu, o čemu je detaljnije informacije predočio pročelnik Danijel Jerman.

Proračun u prvom polugodištu bio je stabilan i likvidan, a izvršenje prihoda i rashoda u okviru planirane dinamike, koje je rezultiralo plusom od 1,5 milijuna kuna. Uočljiv je porast prihoda od poreza i prireza na dohodak, koji su viši za 14 posto u odnosu na isti period lani. Generalno, pozitivni su pokazatelji koji se očituju u vrlo zadovoljavajućem ostvarenju prihoda poslovanja.

Većinom glasova, usvojen je prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja naselja Opatija, kao i amandmani na predloženi tekst, prema kojima će se preispitati elementi gradnje za buduću garažu tržnica, kao i uvjeti gradnje hotela Domino u zoni uz more, kraj hotela Istra Marina. Posljedično, s obzirom da je gradonačelnik prethodno usvojio spomenute amandmane,  točka 7.  skinuta je s dnevnog reda rasprave (Prijedlog javnog nadmetanja(prikupljanje ponuda) za osnivanje prava građenja na određeno vrijeme radi izgradnje i gospodarskog korištenja javne gradske garaže s pripadajućim sadržajem naziva objekta „Garažno – poslovni centar).

U vijećničke klupe jučer se vratila dr.sc. Lidija Bagarić kojoj je mandat mirovao dok je obnašala dužnost tajnice Hrvatskog sabora, te je prestao mandat njezinom zamjeniku Milovanu Šepiću. Usvojene su i točke koje se odnose na imovinskopravna pitanja.