Povežite se s nama
Rijeka, jedan od centara hrvatske alternativne kulturne scene, često (u hrvatskom kontekstu!) ima priliku vidjeti performanse umjetnika. Dok neki na performans gledaju kao idiotariju  koja nema smisla, drugi ga smatraju jednim od značajnijih oblika konceptualne umjetnosti koji svojom „kairosnim“  duhom publici pruža neponovljivo iskustvo emotivno-intelektualne epifanije. Ove su srijede članovi benda Elemental Mirela Priselac Remi (vokal), Konrad Lovrenčić (bas) , Davor Zanoški (klavijature), majstor zvuka Zvonimir Stamać, slikar Miro „Modul“ Petković (ozvučeno platno) i Vedran Peternel (efekti) u zagrebačkom klubu Vinyl izveli svoj prvi performans naslovljen „Tijelo Disconnected“.

„Tijelo“ je ujedno i naziv posljednjeg dvostrukog albuma Elementala, a u ovom je performansu, jednostavno rečeno, tijelo dekonstruirano i sintetizirano u audio-vizulanoj kombinaciji performera. Naime, umjetnici su 45 minuta zajedno stvarali auditivnu atmosferu s fokusom na Modula koji je u centru prostorije slikao na ozvučenom platnu koje je u kombinaciji s pravim efektima intenziviralo pokrete njegovih kistova. Koristeći crvenu, crnu i bijelu boju, Modul je tekao u zvukovnoj atmosferi ostalih izvođača. Uz snažne vibracije, baseve i vokalne igre fonema hrvatskog, engleskog i španjolskog jezika, stvarala se atmosfera revolucije, opuštenosti, seksa, nelagode i mira. Upravo se to snažno kontrastiranje reflektiralo i na platnu. U trenutcima distorzičnog stvaranja, platno se popunjavalo crvenom bojom i oštrijim linijama, dok je u trenutcima smirivanja atmosfere umjetnik počeo zatvarati poglavlja i sekvence rada bazičnom geometrijskim oblicima poput kruga i paralelnih linija koje su, svojim fade away izlaskom iz platna, označavale vječnost, a one skončane ravnim presjekom – kraj.

No, smisao performansa jest potpuni mindfullness, bitak u trenutku zbivanja i rada, dijeljenja energije s umjetnicima. Stoga, kad vam se pruži prilika, dragi čitatelji i čitateljice, posjetite performans i uživajte u trenutku.