Povežite se s nama

Vijesti

Pet sumnjivih uzoraka iz Rijeke poslano na testiranje na koronavirus, na Rupi i Pasjaku pojačane kontrole

Objavljeno

na

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u tijeku je testiranje ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) – po jedan iz Splita i iz Rijeke te po dva uzorka iz Zagreba i iz Siska, priopćeno je u danas poslijepodne iz klinike, no rezultati su bili negativni.

Očekuje se da će u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” na testiranje tijekom ponedjeljka navečer stići još pet uzoraka i to svi iz Rijeke, javio je Dnevnik.hr.

U dosadašnjim testiranjima u klinici nijedan uzorak nije bio pozitivan na novi koronavirus.

Informacije će biti ažurirane sukladno pojavi novih uzoraka, priopćila je Uprava Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze korona virusom, ministar zdravstva Vili Beroš je 21. veljače donio odluku o osnivanju karantene u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević”.

Ondje će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze. Trajanje karantene trajat će sukladno zdravstvenim procjenama.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantena će vrlo skoro biti organizirana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmarališta na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije. Razmatra se, kaže Beroš, i zgrada Crvenoga križa u Rijeci.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capakizvijestio je da su odlučili uvesti posebne mjere za talijanske pokrajine Lombardiju i Veneto, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont. To znači da će hrvatske građane koji se vraćaju u Hrvatsku ispitati granična policija, epidemiolozi i granični sanitarni inspektori.

U slučaju da su zdravi, bit će im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana kontaktirati epidemiolog. Oni sa simptomima odmah će biti prevezeni u zdravstvenu ustanovu, a uzorci će biti poslani na ispitivanje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

“Stranci će morati graničnoj policiji ostaviti podatke kuda putuju, kako bi se eventualna pojava bolesti mogla evidentirati što ranije. Ako osoba putuje na jedan dan i zdrava je, te izjavi da nije bila u kontaktu s nekim tko ima simptome, takve osobe će dobiti dozvolu ulaska, ali da se isti dan vrate u Italiju. Nitko sa simptomima neće moći ući u Hrvatsku”, rekao je Capak.

Ministar Beroš je najavio preusmjeravanje sanitarnih inspektora na granične prijelaze, a pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut postavljanje novih kontrolnih kontejnera na prijelazima Pasjak i Rupa tijekom današnjeg dana, javlja Hina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram