Povežite se s nama

Vijesti

PGS: Gradski prostori na Korzu ne smiju biti prazni čak i ako u njima stoluju “kraljevi”

Objavljeno

na


Primorsko goranski savez izrazito je nazadovoljan politikom raspolaganja gradskom imovinom, a na tu temu održali su konferenciju za medije te njihovo priopćenje prenosimo:

Ovakav način gospodarenja gradskim poslovnim prostorima naprosto nije dobar, nije niti poticajan za riječke poduzetnike i potrebno je unaprijediti akte koji reguliraju tu problematiku. Za početak, mora se jasno definirati čemu služe gradski prostori na Korzu, čemu na tržnicama, čemu u sastavu Art kvarta… Osim toga, iako je jasno da će se na Korzu i u njegovoj neposrednoj blizini nalaziti kafići, brendirane trgovine, odnosno najlukrativniji poslovi, taj najatraktivniji dio grada dijelom bi se trebao staviti na raspolaganje manjim obrtnicima, zanatlijama ili, pak, udrugama u kulturi, rekla je predsjednica riječkog PGS-a Nasrin Štrljić te posebno apostrofirala i problem licitiranja gradskih poslovnih prostora u koji se, bez prava prvozakupa, moraju uključiti i oni poduzetnici koji predmetni prostor licitiranja koriste i dvadeset godina bez pauze.

– To je i nepravedno i predstavlja ogroman stres za ljude koji pošteno rade i pošteno podmiruju svoje obaveze. U redu, riječ je o novoj zakonskoj regulativi na koju Grad i nema izravan utjecaj, ali postoje načini i odluke što bi ih gradska izvršna vlast trebala donositi kako bi olakšala tim ljudima, zaključila je Štrljić i dodala da je poseban problem predugog roka za smanjenje cijene zakupnine za prostore koji nisu izlicitirani prvi, drugi ili treći put. Na potrebu redefiniranja pravila o korištenju poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke ukazala je i gradska vijećnica PGS-a Tea Mičić Badurina rekavši da sve treba postaviti kudikamo fleksibilnije jer, ustvrdila je, kruta birokracija nikada nikome  nije donijela dobro.

– Gradski prostori, a pogotovo oni najatraktivniji, recimo na Korzu, ne smiju zjapiti prazni pa čak ako u njima stoluju i „kraljevi“. Puko ažurno registriranje korištenja prostora nipošto ne znači da Grad učinkovito njima upravlja. Primjerice, za početak bi trebalo sastaviti popis onih prostora koji nisu korišteni dulje vremensko razdoblje, potom osmisliti precizne koncepte za svaki od tih prostora pa ih otvorenim pozivima nuditi obrtničkoj komori, cehovskim udruženjima, start upovima i slično koji bi angažirali mlade ljude koji prvi put ulaze u svijet biznisa, a Grad bi im određeno vrijeme, recimo prvu godinu, prostor ustupio po simboličnoj cijeni. Razloga za izmjenu postojećeg gradskog Pravilnika, dakle, ima koliko hoćete, zaključila je Mičić Badurina i najavila da će PGS uskoro sastaviti vlastiti nacrt prijedloga novog Pravilnika. Potom je reaktualizirala vječitu temu zakupa i podzakupa prostora pa dometnula da će stranka tražiti precizan podatak koliko je prostora u izravnom zakupu, a koliko u službenom podzakupu.

– Također smo već govorili, a i opet ćemo da je obična farsa davati pojedincu u zakup više prostora koje će on kasnije davati u ovakve ili onakve podzakupe. To je, dakako, odlična platforma za netransparentnost, ali i za nepoduzetničku klimu. I bez obzira na to što sve može biti prema zakonu, tome treba stati na kraj jer se štošta u ovoj državi događalo i događa u skladu sa zakonima, rekla je zamjenica predsjednika PGS-a Mičić Badurina. U tom kontekstu je navela i primjer gradonačelnikove odluke vezane uz Tržnice Rijeka, a kojoj se PGS protivi zato što bi se ubuduće zakup trebao regulirati tako da se grupirani prostori daju u zakup samo jednom zakupniku, a on bi ih dalje mogao davati u podzakup. Istina, već godinama je zabranjeno davati u podzakup po višoj cijeni od zakupljene, ali svjedočimo i po nekim recentnim primjerima da je kod nas svašta moguće, rekla je Tea Mičić Badurina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže