Povežite se s nama

Vijesti

PGS-ovke Trošelj i Mičić Badurina lani podržale rad Autotroleja, sad ističu brojne probleme

Objavljeno

na
PGS je održao konferenciju za medije na kojoj jedina tema bila Autotrolej te ističu kako je kriza počela još prije deset godina. Istovremeno su njihovi članovi Ana Trošelj, Tea Mičić Badurina i Nikola Ivaniš donijeli ključne glasove prevage na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke u srpnju 2023. godine kako bi se prihvatio izvještaj o radu Autotroleja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Naša namjera nije nabacivati se blatom ili zazivati ostavke po svaku cijenu već pozvati sve odgovorne, a prije svega gradonačelnika Rijeke i direktora Autotroleja na hitno i odgovorno rješavanje nagomilanih problema. U prvom se redu i oni, ali i svi mi politički akteri u gradu moramo zauzeti za prava korisnika javnog gradskog prijevoznika jer oni i jesu najugroženiji trenutačnim stanjem u Autotroleju. Dakle, korisnici, građani, a ne, kako se često zna isticati u medijima, zaposlenici te tvrtke, na najvećem su udaru neučinkovitog sustava, uvodno je istaknula potpredsjednica PGS-a i predsjednica riječkog Gradskog vijeća Ana Trošelj na današnjoj konferenciji za novinare te najavila i da će na predstojećoj sjednici Vijeća jedna od točaka biti posvećena upravo tom problemu. – Nesumnjivo će biti vijećnika ili stranaka koje će zazivati smjene direktora i(li) Nadzornog odbora tvrtke, ali odmah naglašava da mi nismo za takve modele rješavanja problema, a bez jasne i nedvosmislene argumentacije što bi to u budućnosti donijelo. Nismo za takvu vrst eksperimentiranja u ovako groznom trenutku za korisnike javnog prijevoza u kojemu su autobusne linije reducirane do mjere da ljudi više gotovo i ne mogu koristiti tu važnu komunalnu uslugu. Svemu tome treba prići kudikamo sustavnije i, ustvari, upravo onako kako i stoji u viziji razvoja Autotroleja što je sastavio upravo sadašnji direktor Mrvčić, dodala je Trošelj pa iščitala dijelove strateških ciljeva u spomenutom dokumentu- osiguranje dostatnog profesionalnog kadra, a posebno vozača kroz kontinuirano zapošljavanje i prekvalifikaciju te optimizacija voznih redova i mreže linija.

– Mi, dakle, odgovorne ovoga trenutka možemo pitati da nam jasno i iskreno odgovore na pitanje- gdje je zapelo? A pogotovo znamo li da je vozni park obnovljen, a da su vozačima napokon podignute plaće. Dakle, zašto je sustav krahirao, upitala je Ana Trošelj.

Glasovanje na sjednici Gradskog vijeća u srpnju 2023.

Hitne mjere su, istina, nedavno donesene i svode se na sniženje cijene mjesečnih karata za 25 posto u ljetnim mjesecima. Kada su, uzgred, opterećenje linija i broj putnika znatno manji zbog školskih praznika i, dijelom, godišnjih odmora. Na to je upozorila i zamjenica predsjednika stranke i gradska vijećnica PGS-a Tea Mičić Badurina podsjetivši pritom da su prije dva tjedna, nakon što se krenulo u dodatnu redukciju vožnji, javno od gradonačelnika zatražili da se, dok traje izvanredna situacija, u potpunosti ukine naplata usluge ili da se cijena prijevoza spusti na simboličnu razinu. 

– Usluga se nudi na kapaljku, autobusi su čežnja, a i kada dođu veliki broj djece u vršnim satima ne stane u autobus koji ih vozi u školu ili na fakultet, a radnike na posao. Logično bi i pravedno prema građanima stoga bilo ne naplaćivati uslugu koja ni ne postoji i ne ispunjava svoju temeljnu svrhu. Umanjenje cijene karata za 25 posto u iduća tri mjeseca nije nikakva mjera, obrazložila je Mičić Badurina, a potom pokrenula pitanje odgovornosti. 

– Ova kriza nije od jučer, počela je prije više od 10 godina kada je poduzećem upravljao Željko Smojver i od tada se polako, ali sigurno produbljuje, rekla je. Isto tako, prema njezinu mišljenju, razvidno je da sada najveći problem nije novac jer je plaća vozača u Autotroleju najveća od svih hrvatskih gradskih putničkih prijevoznika, a i vozni park je u sasvim dobrom stanju. Zato smatra da je nužna je reorganizacija poslovanja poduzeća što je u isključivoj nadležnosti Uprave i gradonačelnika.

Dodatan je problem da je od 240 vozača i kontinuirano njih 60-80 na bolovanju i za takvu situaciju također se mora pronaći rješenje,  posebno postoje li osnovane sumnje na zlouporabu bolovanja pa je, dakle, potrebno uvođenje sustava kontrole. 

Primorsko goranski savez ponudio i moguća sustavna i srednjoročna rješenja. Jedno je formiranje gradske direkcije prometa, što je PGS već predlagao, koja bi, između ostalog, vodila računa o kadrovima i ljudskim potencijalima. U Rijeci, naime, postoji Prometna škola i netko bi valjda morao dugoročno voditi brigu o stručnom kadru te napokon počeo ozbiljno promišljati politiku oko gradskog prijevoza. Isto tako, jedno od mogućih rješenja jest i uvoženje radne snage, ali ne nužno s Dalekog istoka, na čemu se danas inzistira. Član Predsjedništva Goran Lončar zato je istaknuo da bi se menadžment Autotroleja trebao pozabaviti drugim modelom.

– S obzirom da su danas plaće vozača Autotroleja ipak podignute na pristojnu razinu, valjalo bi osmisliti ozbiljnu kampanju zapošljavanja vozača iz Hrvatskoj susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore… jer bi iznos plaće za potencijalne radnike iz tih sredina svakako mogao biti stimulativan. Dakako, riječ je o ljudima kojima jezik nije problem, kao što nisu ni prometna pravila i svi ostali segmenti potrebni za snalaženje u javnom gradskom prijevozu, predložio je Lončar.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže