Povežite se s nama

Vijesti

PGS: Rijeka ne smije izgubiti izložbu torpeda, a povećanje plaće gradonačelnika ćemo podržati

Objavljeno

na
PGS je održao konferenciju za medije ususret ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Politički tajnik stranke Franjo Butorac najavio je pitanje što će ga stranka postaviti tijekom Aktualnog sata sjednice, a riječ je o činjenici da će uskoro sa Žabice biti uklonjena izložba riječkih torpeda te, prema najavama, svi eksponati što su ih vlasnici ustupili Muzeju Grada Rijeke vraćeni vlasnicima.

„ Nije riječ samo o nemalim troškovima što ih postupak otpremanja i vraćanja iziskuje već prije svega želimo problematizirati činjenicu da ostajemo bez strahovito vrijedne muzejske zbirke, odnosno eksponata. To ne namjeravamo šutke promatrati i inzistirat ćemo da oni, eksponati, i dalje budu ili sastavni dio zbirke Muzeja Grada Rijeke ili samostalna izložba ili da naprosto osnujemo Muzej riječkog torpeda. Ovaj grad i tvorci torpeda, Luppis i Whitehead, to naprosto zaslužuju. Ne mislimo da treba slaviti tako razorno oružje, ali moramo znati da je izum torpeda rezultirao razvojem niza drugih industrija, od žiroskopa do motora s unutarnjim izgaranjem. U to doba bila je riječ o vrlo spektakularnim, gotovo nezamislivim izumima i proizvodima. Odreći se svega toga bilo bi nerazumno i nepravedno prema našoj baštini, ali i potencijalno sjajnoj turističkoj ponudi. Dakako, cijela ova priča uključuje i onu o potrebi hitnog spašavanja originalne lansirne stanice torpeda koja je pred konačnim urušavanjem“, zaključio je Butorac.

Odgovarajući na pitanja novinara, Ana Trošelj najavila je da će PGS na sjednici podržati prijedlog povišenja plaće gradonačelniku i njegovim zamjenicima jer ta stranka drži neprihvatljivim da ljudi na čelu grada poput Rijeke imaju plaće manje od onih koji vode gradove od, recimo, 11.000 stanovnika te da budu na 11. mjestu prema visini plaća u Republici Hrvatskoj.

„Njihov rad ili nerad na kraju balade će ocijeniti birači, ali smatramo da oni moraju biti adekvatno plaćeni“, rekla je Trošelj, a Mičić Badurina dodala da, ustvari, nije riječ o povišenju njihovih plaća već o vraćanju na razinu od prije više od 10 godina, ali i da naprosto nije ni korektno ni razumno da gradski pročelnik ima veću plaću od zamjenika gradonačelnika. Uz to, ova odluka omogućit će i povišenje plaća gradskim službenicima  što su danas, zaključila je Mičić Badurina uistinu mizerne i postavlja se pitanje hoće li uskoro u gradskoj upravi imati tko raditi jer se građani, upravo zbog visine primanja, više niti ne javljaju na raspisane natječaje Grada.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram