Povežite se s nama

Zamjenik župana Marko Boras Mandić, na redovitoj tjednoj konferenciji PGŽ-a za novinare, najavio je da će se 200.000,00 kuna predviđenih za sufinanciranje mlađih uzrasta prvoligaških klubova, usmjeriti prema Županijskim granskim sportskim savezima čiji članovi, odnosno sportski klubovi, sudjeluju u najvišem rangu državnog ligaškog natjecanja i to za sljedeće loptačke sportove: nogomet, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo, boćanje, kuglanje, tenis i stolni tenis. Sredstva će se rasporediti prema Pravilniku o kriterijima za dodjelu potpore županijskim sportskim savezima za rad s mlađim uzrastima.

“Prva smo županija koja je donijela Strategiju razvoja sporta, a ova mjera je pokazatelj njezine implementacije.  Želja nam je da se što više djece u Primorsko-goranskoj županiji bavi sportom te na taj način potičemo zdrav razvoj i navike” naglasio  je zamjenik župana Marko Boras Mandić, te podsjetio da, uz navedene potpore, Županija u suradnji s poslovnim bankama također osigurava sredstva za mlade sportaše.

Zamjenik Boras Mandić osvrnuo se i na odluku Županijske skupštine kojom je odobreno 300.000,00 kuna pomoći Gradu Novom Vinodolskom te Općinama Fužine i Vrbnik za sanaciju štete od elementarne nepogode nastale na usjevima prilikom kasnoproljetnog mraza. Napomenuo je nužnost promjene Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda jer prema sadašnjem propisu krajnji korisnik dobije svega 10% nadoknade same štete. Rješenje vidi u subvencioniranju premije police osiguranja od štete na sličan način kako gradovi i županije subvencioniraju kamate na poduzetničke kredite. Pohvalio je efikasnost i pravovremenost reagiranja svih službi Stožera civilne zaštite te najavio povećanje sredstava za njihov rad kroz Županijski proračun u 2018. godini s obzirom na sve učestalije ekstremne vremenske uvjete.

U nastavku tiskovne konferencije pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin iznijela je podatke o upisima u škole na području Primorsko-goranske županije. Ukupno je upisan 19201 osnovnoškolac u 1128 razrednih, a u odnosu na prošlu školsku godinu u prve razredne upisano je120 djece manje. U srednje škole upisano je 2408 učenika što je 104 učenika manje nego lani. Najbolje su popunjeni gimnazijski programi i srednje četverogodišnje strukovne škole dok je slabiji interes bio za trogodišnje strukovne, odnosno obrtničke škole. Zabilježen je dobar upis u umjetničke programe Glazbene škole I. M. Ronjgova i Škole za primijenjenu umjetnost. Ukupan broj srednjoškolaca je 9354. U učeničke domove upisano je 882 učenika.

Pročelnica Stilin također je navela da je realiziran Projekt pomoćnika u nastavi čime je osiguran 81 pomoćnik za 83 učenika.  Potpisanim ugovorom na četiri godine uprihodovano je 10 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU socijalnog fonda, a naknadno su iz županijskog proračuna osigurana dodatna sredstva za još četiri učenika kojima su potrebni pomoćnici u nastavi, a koja nisu prošla na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iznijela je i podatak da je  tijekom ljeta utrošeno gotovo 6 milijuna kuna za investicijsko održavanje. Obavljen je  veliki broj radova na ukupno 56 objekata odnosno 63 gradilišta. U Baški je završen kapitalni projekt rekonstrukcije škole s izgradnjom školske sportske dvorane, a nastavljaju se radovi na školama u Puntu i na Čavlima. Pred građevinskim dozvolama su projekti izgradnje školske sportske dvorana Srednje Medicinske škole i Osnovne škole Dražice-Jelenje, a za dogradnju škole u Matuljima je ishodovana građevinska dozvola, rekla je pročelnica.