Povežite se s nama


Na dnevnom redu nastavka 28. sjednice Županijske skupštine PGŽ bile su koncesije na pomorska dobra, informacija o projektu “Žičara na Učku”, izvješće o provedbi programa javno zdravstvenih mjera zaštite zdravlja od štetnih čimbenika okoliša u 2015. godini, izvješće o radu Savjeta za mlade kao i ostale teme.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina i pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar prokomentirali su projekt žičare Učka.

Župan je izjavio da očekuje razvoj projekta Žičare Učka u suradnji s Istarskom županijom. Time bi se poboljšala kvaliteta turističke ponude povećavanjem kvalitete cijelog liburnijskog kraja, a buduća ulaganja mogla bi se kandidirati za potporu EU.

Pročelnica Raukar rekla je da je Županija prepoznala Žičaru Učka kao projekt od društvene koristi, uvrstivši ga u prostorni plan i županijsku razvonu strategiju kao projekt od posebne županijske važnosti.

“Kroz naše aktivnosti smo mu dali puno podršku. Ovo je prilika da ga se vrednuje, da se unosom prava u temeljni kapital društva poveća temeljni kapital. Radi se o iznosu od dodatnih 617.000 kuna pa je ukupni udio Županije u temeljnom kapitalu društva 777.000 kuna, što čini 2% udjela”, pojasnila je Raukar.

Župan Komadina osvrnuo se i na točku sjednice koja se odnosi na koncesije na pomorskom dobru.

“S današnjim koncesijama približavamo se broju od 100 izdatih koncesija na pomorskom dobru, gdje već ostvarujemo značajan prihod od preko 10 milijuna kuna s mora koje se uz sredstva lučkih uprave i države stvara reprezentativan iznos novca za kvalitetna ulaganja u rive, šetnice i druge sadržaje”, rekao je Komadina.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da je izvješće o provedbi programa zdravstvene zaštite izuzetno važno. Provodi se svake godine i jedan je od najvećih programa, a važnost mu je što su sastavnice okoliša (kvaliteta zraka, kvaliteta vode za piće i otpadnih voda te higijenske ispravnosti hrane) jedan od najvažnijih činitelja zdravlja.

“U našoj županiji možemo se pohvaliti kontinuitetom u kvalitetnom nadzoru kvalitete okoliša koji služi u svrhu nadzora i intervencije u slučaju odstupanja. Zahvaljujući tom kontinuitetu bilježimo i napredak u kvaliteti jer je odstupanja sve manje. Primjerice, imamo zrak prve kategorije čistoće, a po pitanju kvalitete za piće naša županija je 98% pokrivena kvalitetnom vodoopskrbom”, rekla je Malatestinić dodavši da je, iako na području KD Vrbovsko ima određenih odstupanja, kvaliteta vode veća nego u proteklom razdoblju, što govori o brizi lokalne i regionalne samouprave.