Povežite se s nama

Vijesti

PGŽ izradila katalog opasnih podvodnih olupina u županiji

Objavljeno

na
Održana je 14. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji.

Zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar  zahvalio se svim bivšim i sadašnjim članovima ŽOC-a na iznimnom doprinosu na unapređenju svih sastavnica sustava za zaštitu mora te brojnim mjerama poduzetim u cilju unapređenja prevencije te poticanja razvoja ekološki prihvatljivih normi ponašanja svih subjekata koji svojim postupanjem mogu prouzročiti onečišćenje mora i obalnog pojasa s jednim ciljem: na cijelom području PGŽ osigurati trajno čisto more.

Predstavljena je i brošura tiskana u povodu obilježavanja 20. obljetnice rada sustava zaštite mora u PGŽ. Resorna pročelnica  Nada Milošević  istaknula je da je ŽOC  dodatna snaga,  sustav za praćenje više segmenata koji su uključeni u realizaciju ovoga Plana. “Ta naša vezanost i upućenost prema moru stvara dodatne obaveze ove Županije da kroz cijeli jedan sustav nastoji to more i pratiti i zaštititi jer pritisak na more i na morsku obalu je izuzetno velik – i kada je u pitanju turizam, i kada je u pitanju gospodarstvo i kad je u pitanju promet koji se odvija našim morem”.

U nastavku Sjednice prezentiran je projekt “Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja” pri čemu su članovi ŽOC-a zaključili da se stalnim praćenjem stanja opasnih olupina omogućava veća kontrola nad stanjem podmorja, te su naglasili da je PGŽ jedina županija koja je izradila Katalog svih olupina, a posebno onih opasnih za onečišćenje mora.
Na sjednici  su predstavljeni rezultati izvješća o projektu avioizviđanja za 2019. godinu. Projektom se osigurava višegodišnji kontinuitet motrenja i nadzora mora i kraja PGŽ u ljetnom periodu.

Također je predstavljen i Ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora. Ovom provjerom dobiven je točan popis svih materijalno tehničkih sredstava koje posjeduju specijalizirane tvrtke, kao i brojne osposobljene osobe koje su u svakom trenutku na raspolaganju za intervenciju u slučaju većeg onečišćenja mora.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram