Povežite se s nama
Na današnjem press kolegiju, zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima izvijestio je o investicijama u izletište Platak, kapitalnim projektima u obrazovanju i projektima u kulturi.

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je da je spreman nacrt prijedloga odluke o financiranju centra “Platak” u sljedećem trogodišnjem periodu, s planom da Platak postane izletište broj 1 u RH.

“Uspješno smo prije 2 tjedna otvorili skijašku sezonu, najranije u proteklih petnaestak godina, a prošli tjedan otvorili smo klizačku sezonu u Delnicama. Platak smo obogatili brojnim sadržajima, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Županijskoj skupštini ćemo predložiti donošenje odluke o financiranju putem Goranskog sportskog centra u iznosu od 21 mil kuna za dodatne sadržaje, projektnu dokumentaciju i sve što treba da bi se izletište Platak dovršilo onako kako je zamišljeno”, rekao je Mamula.

Također je donesena odluka da se Hrvatskoj gospodarskoj komori – županijskoj komori Rijeka dodijeli 20.000 kuna za izradu baze inovatora i inovacija s područja PGŽ. To je logičan nastavak aktivnosti koje Županija u okviru proračunskog programa “Promicanje gospodarskog razvoja” provodi već nekoliko godina za poticanje i komercijalizaciju inovacija.

Ove godine privedeni su kraju osnovni preduvjeti za projekt multifunkcionalnog doma za mlade u Gomirju. Uskoro će se potpisati ugovor za 30-godišnji najam objekta od Hrvatskih šuma koji će imati hostelski smještaj, restoran i europski volonterski centar za mlade.

“Nadamo se da će taj projekt, pored novih zakonskih rješenja, doprinijeti tome da će Gorski kotar ubuduće bolje stajati po pitanju razvijenosti”, istaknuo je Mamula.

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić izvijestio je da je ovog tjedna izašao natječaj za javne potrebe u kulturi. Natječaj će biti otvoren 30 dana, a služi za programe za poticanje kulturnih i kreativnih industrija, njihove suradnje sa školama, razvoj publike, kulturne manifestacije i tradicijsku kulturu. Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine u veljači planira se raspodjela sredstava za ovaj natječaj.

Stilin, Mamula i Jurešić

Stilin, Mamula i Jurešić

Na sljedećoj sjednici Skupštine raspravljat će se o dva nova projekta: Artvision+ i Hercultour, a trebali bi početi 1. siječnja sljedeće godine. Program Hercultour nastavak je projekta Hera i donosi milijun kuna za promociju kulturne rute “Putovima Frankopana” i organizaciju manifestacija te dio investicije na dvorcu Nova Kraljevica.

Artvision+ je veći projekt gdje je Županija po prvi put vodeći partner. Projekt vrijedi 7 milijuna kuna, od čega Primorsko-goranska županija dobiva 3 milijuna. On će donijeti novi proboj u razvoju županijske kulturne mreže, a uključivat će nadogradnju web stranice za preuzimanje mobilnih kulturnih sadržaja. Ona će omogućiti svim organizatorima kulturnih zbivanja da svoje proizvode uključuju u turističke.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin pozvala je učenike da za vrijeme zimskog odmora posjete Platak i klizalište u Delnicama. Također je kazala da kapitalni projekti u Čavlima i Puntu napreduju prema planu i do početka sljedeće školske godine bit će spremni za korištenje.

Sutra je primopredaja radova na OŠ Omišalj, gdje je promijenjena kompletna stolarija. Troškovi su bili 1.3 milijuna kuna, od čega je milijun preuzela Općina Omišalj, a ostatak Županija.

Do kraja godine bit će predana dokumentacija za gradnju nove školske sportske dvorane u Rijeci, za potrebe Medicinske škole u Rijeci i Učeničkog doma “Kvarner”. Rade se izvedbeni projekt i projekt opremanja za dogradnju škole u Dražicama, otkrivaju iz PGŽ.