Povežite se s namaNa ovotjednom susretu PGŽ-a s novinarima sudjelovali su predsjednik Skupštine Erik Fabijanić, zamjenik župana Marko Boras Mandić i ravnateljica JU “Priroda” Sonja Šišić. Najavljena je 16. sjednica Županijske skupštine, koja će se održati 26. ožujka,

Na sjednici Skupštine, rekao je Fabijanić, raspravljat će se o 24 točke dnevnog reda. Glavne teme bit ćestanje sigurnosti u postrojenjima Dina Petrokemije u Omišlju, dodjela županijskih nagrada, 6 točaka vezanih uz pomorsko dobro i izmjene u sastavu članova školskih odbora.

Zamjenik župana pojasnio je plan Županije po pitanju Dine. Primorsko-goranska županija, rekao je Boras Mandić, od 2012. godine aktivno je uključena u rješavanje tog pitanja. Županija nudi konkretna rješenja pa je tako spremna platiti zbrinjavanje klora i prisutnost vatrogasaca. Cijena zbrinjavanja klora iznosila bi 70 do 80 tisuća kuna, dok angažman vatrogasaca stoji 100 tisuća.

“Očekujemo da ćemo u četvrtak biti pametniji i da ćemo tu agoniju Dine, ne samo sa sigurnosnog stajališta, već i agoniju radnika jedne nekad te perspektivne tvrtke, završiti. Jedino rješenje je stavljanje postrojenja u pogon”, zaključio je Boras Mandić.

Zamjenik župana zatim je izvijestio o pozitivnim pomacima u gospodarstvu naše županije. Dolazak i boravak turista povećao se za 20%, nezaposlenih je 16% manje i broj slobodnih radnih mjesta uvećao se za 40%. Također se smanjuje broj ljudi na listi čekanja u KBC-u, a kruna svega je izvješće Državnog zavoda za statistiku koji pokazuje da je Primorsko-goranska županija prestigla Istarsku i došla na drugo mjesto po BDP-u u Hrvatskoj. Time Primorsko-goranska županija ostvaruje 27% veći BDP od ostatka Hrvatske.

Boras Mandić osvrnuo se i na uspješnu skijašku sezonu na Platku. Ovogodišnja skijaška sezona trajala je 70 dana, čime je ta sezona najuspješnije u posljednjih 25 godina. Ostvareno je 15 tisuća prodanih ulaznica i ugostiteljski promet od oko milijun kuna.

Ravnateljica Šišić izrazila je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima JU “Priroda” u 2014. godini.  Govoreći o aktivnostima u protekloj godini, Šišić je navela monitoring najugroženijih vrsta – bjeloglavog supa, sredozemne medvjedice, velikih zvijeri, praćenje kriptoklimatskih uvjeta u speleološkim objektima, provođenje specifičnih prirodoslovnih istraživanja na Lič polju i zaštićenim šumama.

“Posebno nas veseli da je u 2014. godini nastavljen trend vođenja i dobivanja projekata. Tako smo prošle godine u suradnji sa Županijom, Gradom Cresom i drugim suradnicima pokrenuli projekt Centra za posjetitelje u Belom i izradu dokumentacije za novi centar za velike zvijeri u Staroj Sušici”, rekla je Šišić.