Povežite se s nama

Vijesti

PGŽ testira duplo više na koronu od Italije i Slovenije

Objavljeno

na


Na današnjem press kolegiju PGŽ što se tiče epidemiološke situacije na području PGŽ, zamjenik župana Marko Boras Mandić  je rekao kako je dobra vijest što je danas jedna novozaražena osoba i 5 ozdravljenih. Istaknuo je zadovoljstvo što je povratak učenika u školske klupe protekao jako dobro, s obzirom da je od početka bilo pet razreda u izolaciji, a od zaraženih učenika nije bilo transmisije na školske kolege, što pokazuje da mjere koje su donesene na početku mjeseca imaju svrhu. Što se tiče pojave korone u Domu u Delnicama, situacija je tamo stabilna. „Područje Kvarnera i Gorskog kotara je od početka pandemije i dalje epidemiološki najstabilnije od svih županija u obalnom dijelu Hrvatske, s 215 zaraženih na 100 000 stanovnika. Na području PGŽ se trenutno testira duplo više osoba nego u susjednoj Italiji i Sloveniji. U PGŽ prosječno se testira oko 200 osoba na 100 000 stanovnika, odnosno između 600 i 700 osoba dnevno“, rekao je Boras Mandić te ponovio preporuke o postupanju namijenjene poslodavcima s područja Primorsko–goranske županije kako se u njihovim radnim kolektivima ne bi širila korona.

Dobrica Rončević, voditelj Epidemiološke službe NZZJZ PGŽ se osvrnuo na stanje u Domu za starije u Delnicama rekavši među ostalim, da se radi se o vrlo osjetljivoj populaciji koja je vrlo često opterećena i kroničnim bolestima zbog čega su iznimno osjetljivi na komplikaciju COVID-19 te su epidemiolozi stoga u svakodnevnoj komunikaciji s vodstvom ustanove.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izvijestio je kako su u KBC-u u Covid jedinicama 24 bolesnika, od toga je na Klinici za infektivne bolesti smješteno 20 bolesnika, u centralnom respiratornom centru 4, od čega su 2 na respiratoru, a 2 na intenzivnoj skrbi: „Zbog potencijalne potrebe za većim brojem postelja, osim Klinike za infektologiju i centralnog respiratornog centra, osigurali smo još dva odjela s ukupno 27 postelja“ rekao je Ružić.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je kako je Župan izdao suglasnost za žurnu nabavu laboratorijskih testova za molekularnu dijagnostiku bolesti Covid-19 NZZJZ PGŽ u vrijednosti iznad 3,5 mil. kuna: „Ova količina testova, procjenjuje se, pod uvjetom dinamike od 600 testova na dan, bit će dostatna za dva do tri mjeseca. Ovi testovi, PCR molekularna dijagnostika, apsolutna je praksa koju je preporučila WHO, provodi se u cijeloj Republici Hrvatskoj te je u ovom slučaju epidemiološke indikacije najbolja“ zaključila je Malatestinić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram