Povežite se s namaNa jučerašnjem susretu s novinarima sudjelovali su zamjenica župana Marina Medarić, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Teme press kolegija bile su osnivanje područno-glazbenog odjela u školi Fran Krsto Frankopan na Krku, raspored sredstava za održavanje pomorskog dobra, turizam na Kvarneru i druge.

Zamjenica župana rekla je da je ravnatelj JU Zavod za prostorno uređenje Mladen Črnjar izvijestio da je regionalna razvojna strategija do 2020. godine 70% gotova, a bit će potpuna do rujna – ovisno o izradi nacionalne strategije. Osim toga, Zavod radi na strategiji izgradnje županijskog lječilišta Meline u Uvali Soline na otoku Krku.

Upravni odjel za zdravstvo na prošlom Kolegiju Župana izvijestio je o utrošenim decentraliziranim sredstvima za proteklu godinu, koja su potrošena gotovo u cijelosti u iznosu od 5,2 milijuna kuna.

Također je dana suglasnost za plan prijema za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u tijela Primorsko-goranske županije. Trenutno radi 40 polaznika koji će ove godine završiti stručno osposobljavanje, a za sljedeće razdoblje predviđeno je 42 polaznika. Nakon što Zavod za zapošljavanje da svoju suglasnost, oglasit će se javni pozivi za prijam u službu.

Medarić je izvijestila da je dana suglasnost Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova za osnivanje područno-glazbenog odjela u školi Fran Krsto Frankopan na Krku. Kako su učenici te škole u anketi pokazali veliku zainteresiranost, dogovoreno je da će ta škola djelovati u prizemlju škole Fran Krsto Frankopan. U adaptaciji će sudjelovati Primorsko-goranska županija i Grad Krk. Nakon toga Županija će snositi materijalne troškove, a Grad Krk sudjelovati u plaćama za profesore.

Raspodijeljena su sredstva za održavanje pomorskog dobra u iznosu od milijun i pol kuna. Sredstva će koristiti jedinice lokalne samouprave za održavanje pomorskog dobra: puteva, šetnica i slično. Uvjet korištenja sredstava je da jedinica lokalne samouprave omogući 50% iznosa za održavanje pomorskog dobra.

Za održavanje sportskih objekata u Gorskom kotaru izdvojeno je 1,5 milijun kuna.

Pročelnik Petrc govorio je o programu posebnih mjera zaštite od požara tijekom ljetne sezone kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela 26. ožujka. Na temelju tog programa župan Komadina donesao je operativni plan provedbe kojim je obvezao našu vatrogasnu zajednicu da izvrši sve potrebne pripreme uoči požarne sezone. U okviru tih aktivnosti u svibnju će se održati vatrogasna vježba. Za ovaj program izdvojeno je 150 tisuća kuna, a za provedbu plana potpisat će se ugovor s vatrogasnom zajednicom.

Također je izdvojeno 150 tisuća kuna za izradu idejnog rješenja vatrogasnog poligona Šapjane, koji je zamišljen kao centar za obuku specijalističkih snaga zaštite i spašavanja.

Irena Peršić Živadinov izvijestila je o otvorenju izložbe u British Museumu, na kojoj se prikazuje i naš Apoksiomen. Povodom te izložbe održala se cjelodnevna konferencija, stručna konferencija, koja je posvećena Apoksiomenu, a s naglaskom na pronalazak na restauraciju, te očuvanje njegovo povijesno i umjetničkog značenja.

Apoksiomen će u British Museumu ostati do 5. srpnja, a zatim putuje u Los Angeles, gdje će biti izložen s još tri apoksiomena.

Govoreći o uspjesima kvarnerskog turizma, direktorica TZ Kvarnera rekla je da Velika Britanija bilježi dobre rezultate u posljedne dvije godine, tako da je u prošloj godini ostvareno čak 2 posto više gostiju iz Velike Britanije i 4 posto više noćenja. “Iz Velike Britanije sad u prva tri mjeseca 2015. godine imamo povećanje od 11 posto više gostiju i čak 90 posto više noćenja”, rekla je Peršić Živadinov.

Od ostalih turista, najvjerniji gosti Kvarnera dolaze iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. U svrhu daljnje promocije turizma otvorena je i Facebook stranica projekta Kvarner Family, a slijede i promocije turizma u Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i Poljskoj.