Povežite se s namaMješoviti pjevački zbor „Ronjgi“ je pod ravnanjem maestra Darka Čargonje, prošlog vikenda u Šibeniku sudjelovao na drugom izdanju festivala ADRIA CANTAT – međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi te osvojio zlatnu nagradu u kategoriji A5-Nacionalne folklorne glazbe. Na manifestaciji je u organizaciji Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“ i Hrvatske udruge zborovođa, a uz potporu Grada Šibenika u Hrvatskom narodnom Kazalištu u Šibeniku sudjelovalo 36 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije s gotovo 900 pjevača. Time je šibenski festival postao jednim od najvećih i najbrojnijih  u Hrvatskoj.

Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi“ najmlađa je katedra Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ u Ronjgima, a dirigent maestro Darka Čargonje ujedno je i ravnatelj Ustanove. Zbor broji oko 40-tak članova, a u svojih je 5 godina postojanja nastupio na mnogim koncertima te ostvario zapažene rezultate u zemlji i u inozemstvu. Osnovu repertoara čine skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu, zatim narodne i duhovne skladbe, crnačke duhovne pjesme te razne obrade popularnih pjesama.

Na natjecanju u Šibeniku MPZ „Ronjgi“ interpretirao je skladbe „Ča je more“ (Mantinjada i tanac), Ivana Matetića Ronjgova, „Bašku“ (iz kantate „Bašćanska ploča“), Dušana Prašelja,  „Zahvalnicu“,  Franje Dugana ml., i narodnu „Farandine moj“ u obradi Dinka Fia. Svojom je kvalitetnom i temperamentnom izvedbom Zbor oduševio prisutne kao i članove ocjenjivačkog suda kojeg su činili Branko Starc, Bojan Pogrmilović te Rudolf de Beer sa sveučilišta Stellenbosch iz Južnoafričke Republike.

Svojim je drugim natjecateljskim nastupom u Šibeniku MPZ „Ronjgi“ pokazao visoku razinu kvalitete izvedbe koju je prepoznao i stručni žiri te su u svojoj kategoriji dobili zasluženo zlatno priznanje.