Povežite se s nama

Vijesti

Planirana izložba s 1700 pasa u Rijeci i brojnim gostima iz Italije neće se otkazati?

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLNAKON što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom (riječ je o mlađem čovjeku u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu), ovog vikenda u Rijeci će se održati dvodnevna međunarodna izložba pasa CACIB Rijeka koju organizira Sportski kinološki klub (SKK) Rijeka, a na izložbu dolazi i dosta izlagača iz susjedne Italije, u kojoj je sedam mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom. To je učinilo Italiju jednom od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu, a Ministarstvo zdravstva nije zabranilo održavanje ove izložbe iako dr. Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, smatra da bi održavanje izložbe moglo biti opasno, javlja Index.

Očekuje se velik broj posjetitelja

Organizator izložbe je na svojoj Facebook stranici jučer izvijestio da će se CACIB Rijeka održati kako je planirano. Lani je na ovoj izložbi bilo izloženo 1750 pasa i izložba traje cijelu subotu i nedjelju te se očekuje velik broj posjetitelja.

“Imamo podatke da su nadležne vlasti povećale razinu službene kontrole na hrvatskim granicama. Slijedite naše obavijesti o radnjama koje poduzimamo”, napisali su jučer, dok su dva dana ranije napisali da su slijedom razvoja situacije širenja koronavirusa u Italiji SKK Rijeka i službeni liječnik u kontaktu s epidemiologom.

Naveli su i kako će stupiti u kontakt s ostalim nadležnim službama i tijelima vezano uz javno zdravlje i lokalnim vlastima te da će neupitno postupati temeljem protokola koje će dobiti od epidemiologa, a sve kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanju moguću mjeru.

Voditelj epidemiološke službe: Preporučio sam im da izlagači iz Italije ne dolaze, no dolazak im nije zabranjen

“Zaštita zdravlja je prioritet kojim će se SKK Rijeka voditi u svim svojim daljnjim postupanjima. Molimo Vas da pratite naše objave te ćemo Vas pravovremeno obavještavati o sljedećim postupcima. Također, preporučujemo svima da prate upute Svjetske zdravstvene organizacije vezane uz koronavirus i putovanja”, stoji u njihovoj obavijesti.

Index je kontaktirao organizatora, pitali smo ih zašto nisu otkazali izložbu i koliko im izlagača dolazi iz Italije, no odgovor još nismo dobili. Međutim, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rečeno nam je da ih je organizator izložbe kontaktirao. No nisu dobili naputak da zabrane njeno održavanje.

“Jesu, kontaktirali su nas. Savjetovao sam im da otkažu izložbu, odnosno preporučio sam im da izlagači iz Italije ne dolaze, no dolazak im nije zabranjen. Svi koji dođu iz zaraženih područja iz Italije će biti stavljeni pod zdravstveni nadzor koji će obaviti granična inspekcija, pratit ćemo ih dok su u Hrvatskoj. Oni će se moći slobodno kretati dok su u Hrvatskoj, ali se moraju javiti epidemiologu, a mi ćemo ih evidentirati. I kroz 14 dana se moraju javiti ako imaju znakove bolesti”, rekao je za Index Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Rekao je da su to odluke Ministarstva zdravstva kojih se oni drže.

“Prosudba je da se ne zabrani izložba”

Pitali smo ga koliko je opasno da se održi izložba na koju će doći i Talijani.

“Čini mi se da bi moglo biti opasno, no prosudba je da se ne zabrani izložba. Gledajte, može biti opasno, a i ne mora biti, tko bi to znao. Kako god, nema nikakvih zabrana, a krizni stožer Ministarstva zdravstva odlučuje o postupcima koje mi lokalno primjenjujemo. Iskreno ne znam tko bi mogao zabraniti održavanje ove izložbe”, rekao nam je dr. Rončević.

Rijeka: Svi naputci dolaze iz Ministarstva zdravstva

Kontaktirali smo i Grad Rijeku. Oni su nam rekli da za sve traže mišljenje struke.

“Svi naputci koji se tiču zabrana i restrikcija dolaze iz kriznog stožera Ministarstva zdravstva, oni odlučuju o svemu, a mi provodimo”, rekli su nam iz Grada Rijeke.

Upit o održavanju izložbe poslali smo i Ministarstvu zdravstva, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo, piše Index.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram