Povežite se s nama

Vijesti

Plenković predstavio nove gospodarske mjere, skraćuje se radno vrijeme

Objavljeno

na
Predsjednik Vlase Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestili su o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog koronavirusa te predstavili nove mjere među kojima je kao najvažnija istaknuta ona o skraćenom radnom vremenu.

“Vlada je pravovremeno pokrenula sve mehanizme za očuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima, odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto”, započeo je Plenković govoreći o dosadašnjim vladinim mjerama za gospodarstvo.

Kazao je kako je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi, to je 8 milijardi kuna.

Potpore će za lipanj dobiti oni sektori koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad im je veći od 50 posto. a Plenković dodaje kako će to obuhvatiti 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna

“Danas imamo više zaposlenih nego prije krize u veljači, za 2234 osiguranika”, kaže Plenković. “Sve više ljudi se vraća na tržište rada, izostanak je u sezonskim poslovima.”

Mjera skraćivanja radnog tjedna

“Idemo dalje s mjerama, s mjerom skraćivanja radnog vremena kod poslodavaca kod kojih je zbog covida došlo do smanjenja opsega posla. Mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja, a poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. Može se koristiti na 10 do 20 posto radnika. Mjera se odnosi na period do prosinca 2020. godine”, kazao je Plenković. “Potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku”, dodao je.

Plenković je pojasnio da je poslodavac dužan isplatiti doprinose na potporu. Ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenja potpore.

Najavio je kako će se mjera po istom modelu primijeniti i kod mikropoduzetnika.

“Mjera će biti i kod mikropoduzetnika do 9 radnika. Riječ je isto o 2000 kuna”, kazao je Plenković.

Od sutra će se reaktivirati mjere aktivnog samozapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na presici je kazao da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera. Kazao je kako je cilj, osim očuvanja radnih mjesta, i kreiranje novih radnih mjesta.

“Nikoga ova vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, ni radnike ni poslodavce”, izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, javlja Index.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram