Povežite se s nama

Plesnu grupu ”Magija” i njihove goste ovaj četvrtak očekuje središnji nastup ove plesne sezone. Nastup će se održati povodom 11 godina djelovanja u kazalištu HKD na Sušaku, u sklopu mini festivala ”Inkluzivne scene”. Festival organizira ”Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta” (Inclusive Movement Research Collective- IMRC). Za svoju veliku obljetnicu članovi ”Magije” će u suradnji s gostima izvesti dvije koreografije.

Koreografiju „Reci mi“  izvest će članovi ”Magije” u suradnji s ”Udrugom gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka” te učenicama Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, dok će koreografiju „Bez voznog reda“ izvesti zajedno s plesnim umjetnicama Senkom Baruškom, Martom Rak i Martinom Rukavinom te glumicama Marinom Stanger i Isabellom Hujić.

Uz  koreografije koje će izvesti članovi plesne grupe ”Magija” i gosti,  na festivalu ”Inkluzivne scene” u HKD-u bit će prikazane i dvije  koreografije gostujućih umjetnika iz Zagreba – „Solo za Nereju“ i „Nukleon“. Program počinje u 19 sati.

 Koreografija „Reci mi“ tematizira komunikaciju  i međusobne odnose plesača (od nerazumijevanja do potpune harmonije), komunikaciju između plesača i publike (plesač priča/pleše – publika sluša/gleda/ osjeća), znakovni jezik kao oblik neverbalne komunikacije te poeziju izraženu kroz znakovni jezik, tekst i ples.

U dinamičnim izmjenama solo izvedbi, dueta, trija, te grupnih scena, plesa i znakovnog jezika, glazbe i tišine, slike i teksta, tri skupine plesača istodobno  pričaju svoje priče jedni drugima i publici,  s jedinom željom da ih se razumije.

Koreografija „Bez voznog reda“  cjelovečernja je inkluzivna plesna predstava.

Predstava se bavi međusobnim interakcijama u različitim situacijama putovanja:  dolascima i odlascima na nepoznata mjesta, rastancima, susretima, stvarnim i lažnim putnim sjećanjima. Kao imaginarna točka polazišta željeznica mirisom podsjeća na nepreglednost i neizvjesnost života, a sami odlasci i dolasci nude alternative koje se rado ili nerado prihvaćaju.

Osjetila u nepoznatom izložena su novim podražajima, okusi su iznenađujući, zvukovi neobični, logika hodanja drugačija. Upravo takva situacija postaje poticaj kroz koji izvođači otkrivaju kompleksnost vlastite osobnosti, a koja se različitim intenzitetima i bojama odražava na kreiranje priče susreta s odlascima.

Plesna grupa ”Magija” kazališna je plesna grupa sa sjedištem u Rijeci, a njeni su članovi osobe s invaliditetom iz  ”Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka”. Od 2006.godine predano istražuje plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa.

Članovi ”Magije” strastveno su vezani za plesnu umjetnost i otvoreno se suočavaju s izazovima stereotipa o tome što ples jest i što on može biti. Riječ je o različitim tijelima s različitim funkcijama i novim načinima stvaranja i predstavljanja plesne umjetnosti. U njihovom svijetu svi su dobrodošli.

”Magija” je izrasla iz dugogodišnjih profesionalno vođenih plesnih radionica i uspješnih nastupa, a danas djeluje pod umjetničkim vodstvom Gordane Svetopetrić i Sanje Josipović. Ostvaruje umjetničke suradnje s profesionalnim plesačima i koreografima, učenicima plesnih škola te osobama koje su zainteresirane za umjetnički dijalog i koje žele istražiti i razvijati svoj vlastiti umjetnički izraz.