Povežite se s nama
Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama PGŽ, pored već tradicionalnih preventivno-edukacijskih aktivnosti i programa kao što su akcije “Prvi koraci u prometu”, “Trening sigurne vožnje”, “Motociklom kroz život”, u prošloj je godini osmislio i ponudio inovativno rješenje novog prometno-obavijesnog znaka.

Inicijativa je pokrenuta po uzoru na niz zapadnih zemalja, s prijedlogom da se na izlaze iz svih javnih parkirališta i garaža u Primorsko-goranskoj županiji trajno postave tabele koje shematizirano prikazuju vozača vezanog sigurnosnim pojasom.

Povod ovoj inicijativi, inače jedinstvenoj u Hrvatskoj, bili su podatci Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prema kojima se u vozilima veže oko 70 do 80% vozača i putnika, što znači da gotovo četvrtina njih tu zakonsku obvezu, ali prije svega sigurnosnu mjeru, zanemaruje.

Za realizaciju ovog projekta Županijski savjet sam je osmislio i izradio preventivno-edukativne obavijesne znakove te uputio zamolbu svim pravnim subjektima koji upravljaju javnim garažama i parkiralištima na području Županije da te znakove postave na izlazima iz garaža i parkirališta.

Većina je ovaj projekt podržala pa se spomenuti obavijesni znak već nalazi na većem broju javnih parking prostora u Rijeci, primjerice na Delti, Školjiću, parkiralištima Obala i Gomila…