Povežite se s nama


Hrvatska košarkaška reprezentacija slavila je protiv Ukrajine u posljednjoj utakmici pripremnog turnira u Opatiji rezultatom 79-74. To je četvrta uzastopna pobjeda Hrvatske u pripremnim utakmicama u isto toliko odigranih susreta. Redom su padale Francuska i Litva na prvom turniru, te Slovenija i Ukrajina u Opatiji. Uzevši u obzir da su naši košarkaši s pripremama započeli tek 1. kolovoza, zbog NBA pravila prema kojima su se naši predstavnici najjače svjetske lige (Bogdanović, Šarić, Bender) mogli tek tada priključiti reprezentaciji, možemo reći kako su Aco Petrović i struka napravili odličan posao u tako kratkom vremenu i s razlogom možemo očekivati velike stvari na ovogodišnjem Eurobasketu.

Tijekom dva pripremna turnira, MVP naše momčadi je definitivno bio Dario Šarić koji je bilježio 22.3 koševa, 9 skokova i 4 asistencije u prosjeku. Šarić je odličnu formu iz svoje rookie sezone u Philadelphiji donio u reprezentaciju, i bit će nam od velike pomoći na nadolazećem europskom prvenstvu.

Utakmica protiv Ukrajine je trebala biti, mogli bi reći, trening utakmica, što pokazuje i početna petorka koju su činili Popović, Krušlin, Tomas, Bender i Buva, ali snažni i neumorni Ukrajinci nisu se predavali do zadnje minute. Prva četvrtina je završila rezultatom 18-17 u našu korist, a Bender i Buva su odlično započeli susret. Posebno treba spomenuti Buvu koji se tokom čitave utakmice odlično borio pod košem i koji je susret završio sa 17 postignutih koševa.

Kako Opatijci i svi koji su došli gledati utakmicu ne bi ostali zakinuti za naše najveće zvijezde, odmah na početku druge čevrtine u igru su ušli Šarić i Bogdanović. U tom trenutku naša igra je pala i dogodila se mala crna rupa u kojoj su Ukrajinci došli do vodstva i otišli na predah s 34-39.

Bogdanović se nije najbolje snašao u tih 10min te je susret zavšio s 0 koševa. To su bile i jedine minute koje je vidio na utakmici. Drugo poluvrijeme donosi bolju igru u obrani i još jednu odličnu predstavu Šarića koji je igrao kao da su druge strane Durant i Warriorsi a ne priprema utakmica s Ukrajincima. Bacanje na glavu za loptu, prodori pod koš i čvrsta obrana donijela nam je prednost od 13 koševa (74-61) 3 minute prije kraja utakmice, no Ukrajinci rade 10-0 seriju i približavaju se na samo 3 koša prednosti. Marko Tomas pogađa tricu i tu prednost neumorni Ukrajinci nisu uspjeli stići. Hrvatski košarkaši bili su dovoljno skocentrirani da privedu utakmicu kraju i s pobjedom završe trodnevni spektakl u Opatiji.

Svi koji su bili u dvorani Marino Cvetković mogli su uživati u odličnoj košarci i mnoštvu sjajnih poteza, čemu svjedoči i odlična posjećenost. Hrvatski košarkaši odlaze na nastavak priprema u Sveti Martin na Muri, nakon čega ih čekaju još dvije utakmice Slovenijom, a zatim slijedi odlazak na Eurobasket na kojem će Hrvatska od 1. rujna igrati u skupini s Mađarskom, Rumunjskom, Crnom Gorom, Španjolskom i Češkom.

Autor: S.D