Povežite se s nama

Zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, pročelnica Đulija Malatestinić i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović danas su održali redovitu konferenciju za medije Primorsko-goranske županije.Na konferenciji je bilo riječi o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova u vlasništvu PGŽ, koncesijama na pomorskom dobru, provedbi programa javno-zdravstvenih mjera zaštite zdravlja te drugim aktualnostima.

Zamjenica Medarić izvijestila je da je na području Primorsko-goranske županije izdano 99 koncesija od županijskog značanja. Od toga su 33 koncesije za luke posebne namjene, 55 na vanlučkom području i 11 koncesija za posebnu upotrebu.

“Tijekom 2016. godine izdano je 14 novih ugovora o koncesijama, što je vrlo dobar podatak, jer sve te koncesije donose prihod u proračun Primorsko-goranske županije, u iznosu od 11.5 milijuna kuna. Taj iznos uvijek se mora vratiti u pomorsko dobro: 7.7 milijuna kuna u velike projekte kroz županijske lučke uprave, 2 milijuna ulaže se u suradnji s gradovima i općinama, 1.9 u određivanje granica pomorskog dobra”, izvijestila je Medarić.

O obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša i zdravstvenim mjerama zaštite okoliša govorio je ravnatelj Mićović, kazavši da naša županija predstavlja svijetao primjer sustavne skrbi o okolišu, bez obzira radi li se o kvaliteti namirnica ili čistoći zraka i mora.

U 2016. godini, rekao je Mićović, ispitano je preko 1000 uzoraka hrane, 195 uzoraka predmeta opće uporabe (posuđe, dječje igračke, kozmetički proizvodi), 2465 otisaka sa ruku, 639 uzoraka vode u redovnom i 86 u revizijskom monitoringu vodovoda. Također je uzeto više od 23000 uzoraka mora sa 238 mjernih točaka i 16517 uzoraka kvalitete zraka.

Rezultati pokazuju da se kakvoća zraka drastično popravila, što uključuje i okoliš Ine na Urinju i starom odlagalištu otpada u Viškovu.

S druge strane, 21% testiranih namirnica je neispravno, što je u prosjeku uvijek tako jer su kvarljive namirnice uvijek problem.

Voda s područja Primorsko-goranske županije je iznimno kvalitetna, uz iznimku Grada Čabra gdje je situacija još uvijek nezadovoljavajuća. Ipak, 97 do 98% kvalitete u našem kraju izvrstan je podatak, dodao je Mićović.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o poslovanju zdravstvenih ustanova čiji je Primorsko-goranska županija vlasnik. Svih 8 ustanova u prošloj godini ostvarilo je 485.8 milijuna kuna, što je 7.08% manje u odnosu na 2015. Tu se ističe Ljekarna Jadran s obzirom da posluje kao poduzetnik i ostvaruje dobit, koja je iznosila 97.9 milijuna kuna, što je 12.9% više od 2015. godine s obzirom na bolju realizaciju prihoda.

Što se tiče rashoda, ukupni iznos bio je gotovo 490 milijuna kuna, što znači da je ukupni rezultat manjak od 5.9 milijuna kuna, ali je u 2015. godini kuni ostvaren višak od skoro 27 milijuna kuna pa je krajnji rezultat 21.2 milijuna kuna viška.