Povežite se s nama

Vijesti

Počeli radovi na izgradnji Područnog vrtića u Marčeljima

Objavljeno

na

Realizacija još jednoga kapitalnog projekta na području Općine Viškovo je i konkretno počela i to unatoč situaciji s koronavirusom. Riječ je o izgradnji Područnoga dječjeg vrtića u Marčeljima. Realizacijom projekta postojeća nedovršena zgrada bez namjene rekonstruirat će se za potrebe područnog dječjeg vrtića s dvije vrtićke grupe, etažnosti P+1. Sukladno Državnom pedagoškom standardu, novi vrtić moći će primiti 50-ak djece u dvije vrtićke skupine. Osim rekonstrukcije postojeće zgrade, projektom je predviđeno i opremanje vrtića kao i uređenje pratećeg okoliša i dječjeg igrališta, sve u skladu s Državnim pedagoškim standardom. Sve bi trebalo biti gotovo za otprilike godinu dana.

„U vrijeme izrade idejnog projekta, rješenje je od strane projektanata predstavljeno stručnom timu i odgajateljima. Drago mi je da su konzultirali struku i, koliko god je bilo moguće zbog arhitektonskih uvjeta, uvažili naše sugestije tako da ćemo s novim vrtićem u svakom slučaju biti zadovoljni“, rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.

U sklopu ovog projekta otvorit će se i nova radna mjesta jer će se zaposliti odgajatelji i prateće osoblje – spremač/ica, kuhar/ica i sl. Izgradnja novog vrtića dat će značajan doprinos lokalnoj zajednici jer je Općina Viškovo već niz godina u vrhu Republike Hrvatske s obzirom na stopu nataliteta te je izražena značajna potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima u vrtićima.

„Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku za 2018-u godinu, po prirodnom prirastu smo na drugom mjestu od svih hrvatskih općina pa predstavljamo svijetlu točku aktualne demografske situacije u Republici Hrvatskoj. Budući da broj djece i mladih obitelji na Viškovu konstantno raste, izgradnja novih vrtićkih kapaciteta nam je visoko na listi prioriteta. Lokacija objekta u naselju Marčelji omogućava disperziranost potrebnih sadržaja iz središnjeg naselja Viškovo čime se osigurava bolji životni standard i ravnomjerniji razvoj cijelog područja Općine kao i lakša pristupačnost potrebnim sadržajima te smanjenje gužvi u centru. Sama izgradnja vrijedna je nešto više od 6 milijuna kuna, a dodatnih 350 tisuća kuna uložit ćemo u unutarnje i vanjsko opremanje vrtića za što smo ugovore potpisali prije desetak dana“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Navedeni projekt sufinancira se u sklopu tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi nešto manje od 6,2 milijuna kuna, a sufinancira se s ukupno 80% od prihvatljivih troškova, od čega 85% iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15% od strane Republike Hrvatske.

U pogledu povećanja vrtićkih kapaciteta važno je napomenuti da je, osim navedenog projekta, u tijeku izrada projektne dokumentacije za novi vrtić i jaslice koji će se nalaziti neposredno uz postojeći dječji vrtić. Time će se značajno unaprijediti kapaciteti vrtića u Viškovu i olakšati svakodnevni život i rad brojnim roditeljima s viškovskog područja. I ovaj je projekt prepoznat od strane države pa će izradu projekte dokumentacije s 200 tisuća kuna sufinancirati  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, poručuju iz Općine Viškovo.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram