Povežite se s nama

Mozaik

Pod zastavama duginih boja na Korzu otvoren 4. Festival queer i feminističke kulture Smoqua

Objavljeno

na

Foto: Martina Šalov

U Gradskoj vijećnici grada jučer u 15:00 otvoren je 4. međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, umjetničkom organizacijom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Festival se održava od 15. do 17. listopada 2020. godine na nekoliko lokacija u Rijeci pod temom Semo qua (fiumano: Tu smo).

Zbog jakog pljuska Smoquu nije otvorio Queer tango na Korzu kako je bilo planirano, već otvorenje izložbe „20 godina LORI“ u izlozima Gradske vijećnice, kojom se do 24. listopada Riječani i Riječanke moći upoznati s radom i najbitnijim postignućima udruge LORI od 2000. godine kad je registrirana kao prva lezbijska organizacija u Hrvatskoj. Unatoč kiši, pod zastavama duginih boja koje se vijore duž Korza te na balkonu Gradske vijećnice, otvorenju festivala i izložbe prisustvovalo je više desetaka posjetitelja i posjetiteljica, poštivajući sve epidemiološke mjere.

„U 20 godina od osnivanja LORI, cijeli jedan život se odvio… s glavnim ciljem – kako ovaj svijet učiniti pravednijim, kako da narastemo kao društvo, kao osobe. Kako je bilo na početku, a kako je sada? Tada, zajednica je bila nevidljiva, nije postojala adekvatna zakonska zaštita, u javnosti su dominirale predrasude i zastarjele, krive predodžbe. Sada je veća vidljivost zajednice, poboljšan je položaj LGBTIQ osoba, ali se homofobija pokazuje u drugim oblicima – u organiziranim radikalnim, ultrakonzervativnim pokretima koji žele ograničiti prava LGBTIQ osoba, učiniti ih građanima/kama drugog reda. Homofobija je dobila drugo lice – možda čak i ružnije“, rekla je koordinatorica udruge, Danijela Almesberger na otvorenju.

Smoqua unatoč okolnostima i ove godine okuplja umjetnike/ice i aktiviste/kinje te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelji i posjetiteljice mogu očekivati izložbe, panel rasprave, radionice, performanse i druge sadržaje kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. Osim izložbe „20 godina LORI“, posjetitelje i posjetiteljice možda najviše može zanimati i Queer tango koji će riječka plesna grupa Flame otplesati ispred Gradske vijećnice drugog dana festivala, 16. listopada u 15:30, prva Feministička šetnja Rijekom (16. listopada od 16:00), o značajnim ženama koje su doprinijele razvoju Grada koji teče te Queer-UP! Party s nastupom multimedijalne švedske glazbenice GNUČČI, belgijske drag umjetnice Eve Is Sick of Adam i sve poznatije riječke DJice Mirilo (17. listopada od 19:00 u Klubu Crkva).

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram