Povežite se s nama

Vijesti

Podnijeta kaznena prijava protiv Eko plusa i Josipa Dedića radi Marišćine

Objavljeno

naUdruga Krizni eko stožer Marišćina ovog je četvrtka, 11. listopada, održala konferenciju za medije nakon što su podnijeli kaznenu projavu zbog Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, odnosno tvrtke Eko plus i direktora Josipa Dedića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon niza održanih protestnih akcija i tiskovnih konferencija na kojima uporno upozoravamo na nepodnošljive uvjete života mještana na području Općine Viškovo koji žive u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, danas pokrećemo i pravosudne akcije.

Pokrećemo ih kao Udruga zajedno sa 58 naših sumještana. Svih 58 prijavilo se i da bi svjedočilo o nemogućim uvjetima života na području naselja Marčelji u Općini Viškovu, najmnogoljudnijoj općini u Republici Hrvatskoj.

Kao što vam je poznato, zadnjih 5 mjeseci, mještani sjevernih naselja u Općini Viškovo, izloženi su svakodnevnom teroru iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Govorimo o području u kojemu živi gotovo 5000 mještana koji su prinuđeni svakodnevno se zatvarati u svoje domove, a sve zbog nemara i neadekvatnog postupanja s otpadom na Marišćini. Netko za to treba odgovarati!

Ako bi se htjeli izraziti medicinskim rječnikom, mogli bi navesti da konstantan i nesnosan smrad uzrokuje kod naših mještana stanje kronične psihičke podraženosti i stresa te su kroz indirektno aktiviranje stresnih mehanizama u organizmu,  dovedeni u stanje povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih, onkoloških i drugih poremećaja.

Postoje tomovi i tomovi studija o utjecaju kroničnog stresa na organizam. Smrad je, kao evolucijski mehanizam prepoznavanja štetnih prehrambenih proizvoda i okolišnih uvjeta, jedan od najpotentnijih okidača za stres. Sukladno tome, konstantni smrad predstavlja jedan od najtežih mogućih aktivatora mentalnih i tjelesnih poremećaja uzrokovanih stresom.

Smrad s Marišćine je i više od samog stresa. Deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva. Nekoliko ih mjeri mjerna postaja na ulazu u Marčelje, kada nije u kvaru, ali većina se tih parametara uopće ne mjeri, iako je jako štetna za ljudski organizam. Iako nas uvjeravaju da su ti parametri unutar dozvoljenih granica, mi, mještani koji smo izloženi svim tim štetnim utjecajima, znamo da niti jedna granična vrijednost iznad nule nije prihvatljiva za naše zdravlje.

Prema svim sadašnjim medicinskim saznanjima, smatra se da prosječna kancerogeneza traje 10 godina. U prijevodu, od prvog izlaganja kancerogenoj molekuli do nastanka prve mutirane kancerogene stanice prolazi 10 godina, pri čemu kronična izloženost navedenim molekulama povećava rizik od nastanka malignih tumora.

Možemo zaključiti da ćemo negativni učinak Marišćine moći u potpunosti evaluirati kroz nekoliko godina, kada će se napuniti 10 godina od početka smrada i izloženosti svim štetnim molekulama. Argument “nisu zabilježeni nikakvi štetni učinci za zdravlje” se, stoga, ne smije koristiti jer nam tek predstoji evaluirati ukupan štetni utjecaj Marišćine.

Prošlo je više od 6 godina od kada smo osjetili prvi negativan utjecaj s Marišćine. Zar moramo početi s liječenjima kako bi nadležne institucije počele raditi svoj posao? Mi nećemo bespomoćno čekati, borili smo se i borit ćemo se.

Zato tražimo da Državno odvjetništvo hitno prouči materijale koje smo im danas dostavili i hitno kazni odgovorne. Mi vremena za pravno razvlačenje, na poznati hrvatski način, nemamo.

Za kaznena djela protiv okoliša – ugrožavanje okoliša postrojenjem, opisano  i kažnjivo po Članku 197. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo ugrožavanje okoliša otpadom, opisano i kažnjivo po članku 196. stavak 2 Kaznenog zakona danas kazneno prijavljujemo TD Ekoplus d.o.o. i njenog direktora Josipa Dedića.  To, naravno, ne znači da se popis optuženih neće proširiti. Odgovorni su svi oni koji su zaduženi  da provedu potrebne korektivne mjere, a svjesno ih nisu odradili.

Revizijski nalazi projekta predstavljeni Skupštini Primorsko-goranske županije još 2013. godine jasno su naglasili probleme kako izabrane lokacije tako i izabrane tehnologije.

Političke „elite“ Primorsko-goranske županije i grada Rijeke oglušile su se na sve primjedbe. Sada nam se obećava rješenje do kraja ove godine. Kakvo je to rješenje i za koje probleme jasno govori izjava sa jučerašnje tiskovne konferencije koju je održao Županov glasnogovornik tvrdeći da „Marišćina uostalom nije ekološki nego olfaktorni problem. To nije pitanje zagađenja okoliša, nego smrada”.

Čak i da se radi o isključivo olfaktornom problemu, dugoročna izloženost smradu je dovoljna da ugrozi zdravlje  mještana. Zaista je nevjerojatno kako politički pijuni smatraju svoje stranačke iskaznice dokumentom koji im omogućava lagodno iskrivljavanje medicinskih dokaza. Nevjerojatna je i lakoća kojom se ti stručnjaci opće prakse razbacuju ovakvim tragikomičnim izjavama.

Bez obzira na to, vjerujemo da će se ozbiljna pravosudna institucija kao što je Državno odvjetništvo konačno angažirati i pokrenuti kazneni proces protiv odgovornih osoba TD Ekoplus d.o.o. koji godinama ugrožavaju zdravlje mještana na području Općine Viškovo”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Josip Begonja.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2023.
Prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. od dana 29.11.2023.godine ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, i to od ponedjeljka do petka od 6:30-19:30 sati, a subotom od 7:30-16:30 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti i putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže