Povežite se s nama

Udruga Slobodna država Rijeka pokrenula je službenu inicijativu da se na zgradi gradske uprave na adresi Korzo 16 idućeg mjeseca istakne riječka trobojnica.

Otvoreno pismo koje je upućeno tim povodom gradonačelniku Vojku Obersnelu prenosimo u cijelosti:

“Dana 6. lipnja navršava se 359 godina od kada je Rijeka dobila današnji gradski grb iz kojeg proizlaze i boje trobojne povijesne gradske zastave. S obzirom na dobru dosadašnju praksu kojom Grad Rijeka obilježava značajne događaje, voljeli bismo kada bi se na simboličan način u obilježavanje ovog za Rijeku svakako značajnog datuma uključio i Grad Rijeka.

Predlažemo da se na spomenuti datum s balkona (ili na drugom prikladnom mjestu) gradske vijećnice zavijori riječka trobojnica. Također, ukoliko tehničke mogućnosti dozvoljavaju, predlažemo da tog dana riječke dizalice zasvijetle u bojama trobojnice. Ukoliko je to nemoguće, onda u bordo boji riječkog grba.

Vjerujemo da bi velik broj naših sugrađana pozdravio ovakav način obilježavanja značajnog datuma , a manje upućeni sugrađani bi mogli naučiti još jednu zanimljivost iz naše bogate povijesti.

Ovim putem vas obaviještavamo da sljedeće godine planiramo i veće aktivnosti kako po pitanju ovog datuma tako i po pitanju obljetnice 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom lukom”, navodi se u pismu koje zajednički potpisuju:

  • Slobodna Država Rijeka, predsjednik Alan Kulundzic Juranich
  • Lokalpatrioti Rijeka, Administrator Igor Jerić
  • Lista za Rijeku, predsjednik Danko Švorinić
  • Unija Kvarnera, predsjednik Davor Willheim
  • Međunarodni Institut za Fijumanologiju, predsjednica Dajna Glavočić
  • Zajednica Talijana Rijeka, predsjednica Orietta Marot
  • Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Rijeka, predsjednica Eva Viola