Povežite se s nama


Djelatnici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske u vremenu od 21/22. ožujka proveli su preventivno-represivnu akciju s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola u organizmu.

Pod utjecajem alkohola policija je zatekla 24 vozača, od kojih pet vozačica. Sve osobe kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu upravljale su osobnim vozilima. Najviše je vozača/vozačica s izmjerenom koncentracijom alkohola između 0,50 i 1,50 g/kg, njih 17. Po tri vozača/vozačice imali su koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg te do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači), a jedna je osoba odbila provjeru alkoholiziranosti.

Prema dobi, najviše 9 alkoholiziranih vozača/vozačica je starosti od 25. do 30. godine života, a slijedi ih 7 vozača/vozačica u dobi od 31. do 40. godine.

Rekorder akcije  je 56-godišnjak kojega je policija zaustavila 21. ožujka u 23,05 sati u Lovranu. Upravljao je osobnim vozilom marke VW golf pri koncentraciji alkohola u organizmu od 1,98 g/kg te s vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole.

Nadalje, 22. ožujka oko 3 sata u Vukovarskoj ulici u Rijeci zaustavljen je VW golf kojim je upravljao 19-godišnjak bez položenog vozačkog ispita.

Nešto kasnije, oko 4,15 sati na području Matulja 18-godišnji vozač je uslijed vožnje neprilagođene uvjetima i stanju kolnika izgubio nadzor nad vozilom VW polo te udario u metalnu ogradu od žice. U ovoj prometnoj nesreći 18-godišnji vozač nije ozlijeđen, ali mu je izmjerena koncentracija alkohola od 1,83 g/kg.

U ranim jutarnjim satima, 22. ožujka u Crikvenici je zaustavljen 29-godišnjak, vozač osobnog vozila Fiat brava kojem je  izmjerena koncentracija alkohola od 1,52 g/kg.

Tijekom akcije policija je u službenim prostorijama zadržala dva vozača zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilima, a svi vozači/vozačice koji su zatečeni pod utjecajem alkohola ili u činjenju drugih prometnih prekršaja, prekršajno su sankcionirani temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, u razdoblju vikenda od 20. do 22. ožujka na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 19 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena. Ukupno je evidentirano 395 prometnih prekršaja, od čega najviše prekršaja vožnje nepropisnom brzinom-99 prekršaja, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa-60 prekršaja te vožnje pod utjecajem alkohola-39 prekršaja.