Povežite se s namaIzmeđu 13. i 19. ožujka na području zemalja Europske unije pa tako i na području cijele Republike Hrvatske prometna policija provodi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Sigurnosni pojas, kao i oprema za prijevoz djece u vozilima jedan su od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima – tzv. „pasivna sigurnost“, radi čega je Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. postavljen cilj uporabe sigurnosnog pojasa (vozači i putnici u vozilima) od oko 98 posto.

Stoga je u sklopu navedenih aktivnosti jučer od 7 do 11 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa. Cilj akcije bio je kod vozača osvijesti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa te ih uputiti da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Pored toga, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima, a analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Jučer provedena akcija bila je usmjerena ne samo na vozače već i na sve putnike u vozilima, a početak akcije proveden je u blizini dječjih vrtića gdje je uz nadzor uporabe sigurnosnog pojasa nadziran prijevoz djece u dječjim sjedalicama.

Tijekom akcije zabilježeno je ukupno 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, od kojih 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima, a 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima. Prema dobi osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas riječ je o 59 odraslih osoba te o 30 djece.

Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa prometna policija će provoditi do kraja ovog tjedna.