Povežite se s nama

Crna kronika

Policija potvrdila identitet i objavila detalje o ženi nađenoj na Krku

Objavljeno

na
Policija je upravo objavila da je potvrđen identitet žene koja je prije 10 dana pronađena na Krku i ne sjeća se svog identiteta. Radi se o 57-godišnjoj Slovakinji Danieli Adamcovoj.

Ono što je o njoj zasad poznato je da je kao mlada otišla u u SAD gdje se bavila izradom nakita koji se koristio i u snimanju filmova i nekih popularnih serija. Nakon toga je, prema tvrdnjama ljudi koji su je poznavali, postala beskućnica i često je boravila u skloništima za žene. 2015. je, prema tvrdnjama, odselila u Irsku.

U nastavku prenosimo policijsko priopćenje:

“U suradnji s građanima i medijima policijski službenici Policijske postaje Krk, Službe općeg kriminaliteta i Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave primorsko-goranske, prikupili su niz saznanja koja su rezultirala utvrđivanjem identiteta žene pronađene 12. rujna na otoku Krku.

Utvrđeno je kako je riječ o 57-godišnjoj državljanki Slovačke.

Podsjećamo, ova Policijska uprava je temeljem čl. 33 st. 4. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima  javno objavila fotografije pronađene žene, sa zamolbom za pomoć u utvrđivanju identiteta budući da pronađena žena nije mogla dati podatke o sebi, a mjere i radnje policije poduzete od njenog pronalaska nisu dovele do saznanja o kojoj se osobi radi. Spomenuta žena je prilikom pronalaska imala ozljede za koje je utvrđeno da nisu nastale kao posljedica kažnjive radnje. Ženi je pružena liječnička pomoć i smještena je u bolnicu.

Primili niz mailova, fotografija…

Od objave fotografija policija je putem elektroničke pošte zaprimila više desetaka dojava građana iz zemlje i inozemstva, kako iz zemalja Europske unije,  tako i iz drugih zemalja, koji su dostavom fotografija ili drugih informacija željeli pomoći policiji u utvrđivanju identiteta pronađene žene. Također, osim elektroničkom poštom, dojave su zaprimane i na druge načine te su ih policijski službenici detaljno provjeravali koristeći metode i tehnike koje im stoje na raspolaganju.

Primjerice, tako su neke od dojava zaprimljene nekoliko dana nakon objave fotografija dovele do pronalaska ruksaka, iako stvari pronađene u njemu nisu pomogle u saznanju o identitetu pronađene žene.

Isto tako, provjere u bazama otisaka prstiju hrvatske policije nisu dovele o utvrđivanja identiteta te je o pronađenoj ženi obaviješten Interpol i zatražena je pomoć stranih policija.

Ključnu fotografiju primili prije dva dana

Nadalje, prvu od nekoliko dojava koje su dovele do utvrđivanja identiteta pronađene žene, policija je zaprimila 20. rujna, u večernjim satima. Budući da je iz dostavljenog proizlazilo da bi pronađena ženska osoba mogla biti državljanka Slovačke, putem međunarodne policijske suradnje zatražena je pomoć slovačke policije. Zahvaljujući dobroj suradnji  te cijeneći da se radi o žurnosti vrlo brzo je zaprimljen odgovor slovačke policije, kojim je potvrđeno da je žena putem fotografije prepoznata kao slovačka državljanka, starosti 57 godina.

Ovim putem policija zahvaljuje na pomoći i suradnji građanima, iz zemlje i inozemstva, domaćim i stranim medijima, kao i kolegama iz Slovačke, koji su pridonijeli utvrđivanju identiteta pronađene žene.

Prema dosad utvrđenom slovačka državljanka boravila je na području Hrvatske kao turistkinja, a policija će i dalje nastaviti s utvrđivanjem okolnosti koje su prethodile njenom dolasku i pronalasku na otoku Krku, na nepristupačnom terenu Dobrinjštine”, objavila je policija.

Tko je Daniela Adamcova?

Paul Bradbury objavio je ranije danas da se njegovom portalu Total Croatia News javila Nina Schmidt iz Los Angelesa, koja tvrdi da je jako dobro poznavala pronađenu ženu. Tvrdi da ženu nije vidjela niti se čula s njom od 2015. godine, kada se navodno žena preselila u Irsku.

Total Croatia News navodi da je Schmidt dala sljedeću izjavu policiji:

“Odmah sam prepoznala ženu na fotografiji kao Danielu A., Slovakinju koja je radila za tvrtku u kojoj sam ja bila operativni menadžer u Los Angelesu 2015. Tvrtka ju je zaposlila preko neprofitne organizacije koja pomaže beskućnicima. Daniela je često bila u skloništima za žene. Daniela nam je rekla da želi otići u Irsku, gdje ima dobrog prijatelja s kojim može živjeti. U srpnju 2015. otišla je u Irsku i to je bilo posljednje što smo čuli od nje.

Čim sam vidjela njenu sliku, odmah sam kontaktirala policiju u Krku i poslala mail lokalnim hrvatskim policijskim postajama s njezinim imenom i fotografijama.

“Daniela je doživjela teška vremena i nije imala sreće. Ali bila je stvarno dobar radnik, pametna i ima divno srce”, dodaje.

Prije nego što je postala beskućnica, Adamcova je navodno bavila izradom nakita koji je bio korišten u u snimanju filmova.

TCN je primio još jedan mail. Laura Nowak iz SAD-a također tvrdi da je pronađena žena Daniela A. Priložila je fotografije s jedne zabave u LA-u iz 2014. godine, na kojima se nalazi žena koja jako sliči ženi pronađenoj na Krku.

“Pronašla sam je na fotografijama tvrtke The Giving Keys u Los Angelesu u Kaliforniji. Obratila sam se tvrtki i vlasnici, oni nisu znali njezino ime, ali kažu da je vjerojatno prisustvovala događaju s nekim koga su angažirali kroz Ženski centar Downtowns u LA-u. Pronašla sam ženu na još nekoliko fotografija i sve je proslijeđeno hrvatskim vlastima”, navela je Laura.

“Dugo sam razmišljala trebam li se uopće javiti, ali onda sam dobila još informacija. Vodim grupu na Facebooku kako bih pokušala pomoći u povezivanju izgubljenih članova obitelji. Koristila sam programe za prepoznavanje lica, a potom sam provjeravala društvene mreže, sve dok nisam pronašla nekog tko je sličan osobi s policijske fotografije”, kaže Laura.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram