Povežite se s nama
Tijekom proteklog mjeseca, posebno u dane vikenda, policijski službenici Policijske uprave primorsko-provodili su pojačane preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na suzbijanje prekršaja i neprihvatljivih, odnosno kažnjivih ponašanja mladih.

U noćnom izlasku, između 23 i 5 sati, a bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatečeno je 11 djece i to na području Rijeke, Viškova, Matulja i Skrada. Djecu su preuzeli roditelji, a tome su obaviješteni i nadležni centri za socijalnu skrb.

Konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima prekršaj je iz domene javnog reda i mira. U počinjenju upravo ovog prekršaja na javnim mjestima u Rijeci, Dramlju, Crikvenici, Krku i Delnicama, zatečene su tri maloljetne i 22 osobe starosti od 18 do 21 godine života (mlađi punoljetnici). Iz domene istog Zakona prekršajno su sankcionirana i tri mlađa punoljetnika, koje je policija zatekla u uriniranju na javnom mjestu.

Kriminalističko istraživanje je provedeno nad petero mlađih punoljetnika, kod kojih su policijski službenici zatekli drogu i to ukupno 11,9 g marihuane, 0,7 g amfetamina i 0,2 g heroina. Jedan maloljetnik zatečen je za aparatom u igri na sreću u jednom riječkom automat klubu, a o tom je događaju obaviješteno Ministarstvo financija radi sankcioniranja za to odgovornih osoba.

Tijekom provođenja preventivno-represivnih aktivnosti u prometu na području Rijeke, Opatije, Crikvenice i Delnica zatečeno je ukupno 20 mladih vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola. Svi su sankcionirani, a jedan od njih je zadržan u prostorijama policijske postaje budući je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, odnosno s upravljanjem vozilom, iako mu je utvrđena koncentracija alkohola od 1,88 g/kg.

Cilj svih poduzetih preventivno-represivnih aktivnosti je smanjivanje mogućnosti neprihvatljivog i rizičnog ponašanja djece i mladih te usmjeravanje prema pozitivnim i društveno prihvatljivim vrijednostima. Stoga apeliramo na sve mlađe osobe da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakonske propise. Isto tako, pozivaju se i svi zaposlenici ugostiteljskih objekata, kioska, trgovina i kladionica da se pridržavaju propisa kojima je regulirano pružanje, odnosno zabranjeno pružanje usluga mlađim osobama, primjerice prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, omogućavanje klađenja i slično, poručuju iz policije.