Povežite se s nama

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić jučer su u Lipi bili na komemorativnom skupu “Lipa pamti”. Skup su povodom 72. obljetnice masakra kojeg su nacisti počinili nad civilima sela Lipe organizirale SABA Primorsko-goranske županije i UABA Liburnija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Općine Matulji.

Vijence su položile brojne delegacije, među kojima one Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, SABA Primorsko-goranske županije, Općine Matulji te UABA Liburnije.

Govor je u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije održao Vilim Malnar koji je podsjetio da je fašizam u naše krajeve došao dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali da je poraz Italije 1943. godine doveo je još goreg neprijatelja – Nijemce.

„Oni su u nastojanju da pobijede narodnooslobodilački pokret počinili jezivi zločin nad stanovništvom Lipe“, rekao je Malnar.

Okupljene se tijekom komemorativnog skupa još jednom podsjetilo što se tog krvavog dana, 30. travnja, u maloj Lipi dogodilo. U 15 sati većina stanovnika bila je u selu kada su stigli njemački vojnici i započeli s pljačkom, a već u 16 sati započeo je masakr i paljenje kuća. Na kraju su vojnici okupili preživjele i, lažući da će ih odvesti u logor, odveli ih prema izlazu iz sela. U posljednju kuću u selu nagurali su starce, žene i djecu i žive ih zapalili. U tom pokolju ubijeno je 269 osoba.

Nakon polaganja vijenaca, kolona je krenula prema spomeniku stradalim mještanima Lipe koji se nalazi na zgarištu kuće u kojoj su ubijeni.

Predsjednik Mjesnog odbora Lipe Josip Sinčić poručio je da je Lipa ustala iz pepela, Lipa pamti i Lipa živi. “Najvažnije je da Lipu i ostala mjesta stradanja posjećuju mladi. Njihova je dužnost da grade društvo mira i nenasilja, da reagiraju na poruke i simbole mržnje, da se bore protiv nepravde i diskriminacije”, rekao je Sinčić.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je da je ovo podsjetnik na jedan od tri najveća genocida u 2. svjetskom ratu po okrutnosti koju su tako okvalificirali i Ujedinjeni narodi. Svoj je govor završio riječima: „Najvažnije je da mi, i djeca poslije nas, pamtimo Lipu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

Vijence su položili i brojni načelnici i gradonačelnici gradova i općina iz Hrvatske, ali i antifašisti iz Slovenije i Italije.

Grad Rijeka