Povežite se s nama


Rijeka, 5. kolovoza 2016.
U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja izaslanstvo Grada Rijeke položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen-obilježjima poginulima u Domovinskom ratu.

Delegacija Grada Rijeke vijence je položila u Aleji poginulih branitelja Domovinskoga rata i kod Središnjeg križa na Centralnom gradskom groblju Drenova, Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata te na spomen-obilježju na groblju Trsat. U izaslanstvu Grada Rijeke bili su zamjenici riječkog gradonačelnika Marko Filipović i Miroslav Matešić, predsjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac te pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić.

Vijence je položilo i izaslanstvo Primorsko-goranske županije – predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić.


Osim njih, svijeće su zapalile i vijence položile delegacije Policijske uprave primorsko-goranske te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Rijeke, gradski vijećnici i mnogi drugi.


Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani Knin u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Operacijom “Oluja” vraćen je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

„Oluja“ je, uz „Bljesak“, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske, navodi se na službenim stranicama Grada Rijeke.