Povežite se s nama


Pored Spomenika oslobođenja na Delti, položeni su vijenci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. 9. svibnja 1945. godine, pobjedom nad fašističkim režimom, u Europi je završen Drugi svjetski rat u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi.

Vijence je položila delegacija Grada Rijeke predvođena gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlatkom Komadinom, članovi Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke predvođeni potpredsjednikom Arsenom Cimašom, članovi udruga grada Rijeke te političkih stranaka u Gradskom vijeću Grada Rijeke.

„Danas je prije svega prilika da se prisjetimo 71. godišnjice pobjede nad fašizmom, dana koji je omogućio stvaranje slobodne i ujedinjene Europe i nije slučajno da Europa na današnji dan slavi i svoj dan. Nažalost i danas 71 godinu nakon, moramo poslati jasno upozorenje svima onima koji se ne mire s činjenicom da je fašizam prošlost i koji i dalje izazivaju netrpeljivost i zbog toga je važno ponovit da svi moramo razmišljati o budućnosti u kojoj nema mjesta za fašizam“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se ujedno i kao Dan Europe u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Grad Rijeka